Det sier bonde Ole Andreas Trongaard på Lauta i Åsnes. Han fryktet tidlig i juni at manglende nedbør samtidig som det var ganske varmt, skulle føre til tvangsmodning. Noe det også har gjort enkelte steder. Han fryktet også for hard og brutal nedbør, samt duskregn, som begge deler kunne føre til legde.

– Regnet kom senere enn forventet. Men det kom til dels hardt. Så det skulle egentlig vært mer legde enn det er blitt. Nå trenger vi mer varme og solskinn framover for å få den ideelle modningen, sier Trongaard.

Sen innhøsting

Nå blir det nødvendig med en veldig god september og en god oktober for å få alle avlinger i hus, mener Trongaard. Han illustrerer utviklingen i år sammenlignet med i fjor, slik:

■ I 2016 sådde han på samme dato som i år. DA tresket han 15. august. Nå må det stå i minst et par dager fra nå, noe som betyr at treskingen kommer i gang 12- til 13 dager senere i år enn i fjor.

■ Tidligpotetene ble i år satt på samme dato som i fjor. Også når det gjelder potetopptaket blir det en forsinkelse på rundt 12 dager for tidligpotetene.

– Når det gjelder potetene ellers, må vi nok regne med at det meste av opptaket blir i oktober. Det blir også oktober før en god del havre kan treskes. Det er mye grønn havre i øyeblikket, sier Trongaard. Temperaturen blir avgjørende framover.

Vi trenger mange soltimer nå og passe med nedbør. Det har vært altfor lite varme denne sommeren.

 Onsdag morgen var det fire varmegrader her klokka 06.00 på morgenen. Samme dato og klokkeslett i fjor var det 12 varmegrader. Det er altfor tidlig med så lave nattetemperaturer. Selv om det er varmt på dagtid, går det etter så kjølige netter altfor langt ut på dagen før det blir varmt nok. Så konklusjonen må bli at det ser lovende ut i øyeblikket, men at vi trenger værgudene på vår side for at det skal bli bra til slutt, sier bonde Ole Andreas Trongaard på Lauta i Åsnes.

Rolig ved mottakene

Ved kornmottaket ved Fiskå Mølle Flisa melder man også at det er rolig ennå. Det kommer inn noen lass fra dem som til vanlig er tidlig ute.

– Jeg trodde det skulle bli litt kjør nå, men det er rolig ennå. Det går nok to – til tre uker ennå får det blir full fart. Det som er kommet inn ser bra ut. Bøndene selv klager heller ikke, så det ser lovende ut. Men det blir nok sent i forhold til vanlig skuronntid herover. Det er mye grønt ute på jordene ennå, sier Ole Nyland ved mottaket ved Fiskå Mølle Flisa.

Norsk Landbruksrådgiving Øst og Landbruksforvaltningen i Glåmdal sier også at det meldes om bra avlinger og god kvalitet. Hektolitervekta er brukbar til å være på de tidligste arealene.

At åkrene er litt ujevne nå, skyldes jordvariasjon og en litt lav varmesum. Årets kvalitet bør være bra, men det vil lønne seg å sjekke åkeren for mulige fusariumangrep. Når det gjelder legde, er det en del enkelte steder. Det er spesielt der det er brukt husdyrgjødsel.