De seks jentene skal sammen med lagleder, Lena Opsahl og treneren, Cedric Leroux – reise til Tamworth i Australia.

Jentene gleder seg utrolig mye til turen. De skal tilbringe ti dager der nede, der de første fem går med til å bli kjent med hestene de skal bruke under showet.

De skal ikke bruke egne hester under konkurransen. Det landet som avholder mesterskapet må stille med minst hundre hester. Da må hver deltager tilvenne seg en ny hest og nivået blir mer jevnt.

Landslaget

Cedric Leroux er trener på landslaget. Han kommer helt i fra Belgia for jobbe sammen med de norske jentene. Tidligere har han blant annet vært trener for Belgia og Frankrike. Han sier at det beste med å trene de norske jentene er at de er så engasjerte og virkelig legger sjela si i alt de gjør.

– Lagånden, engasjementet og motivasjonen er virkelig imponerende og inspirerende, sier Leroux mens han veileder jentene.

Miriam Sandvik (18) fra Kongsvinger har vært med på landslaget i fire år. Hun er oppvokst med hester og har to egne showhester på ni og tre år. I fjor vant hun en gren som heter «Hunter» og Norge kom på femte plass sammenlagt. Hun smiler og sier hun gleder seg til Australia.

– Det er så mye mer enn bare konkurransen. Det er reisen og det sosiale. Det er veldig trivelig sammen med andre ryttere. Vi trener om dagene og tilbringer kveldene sammen. Også blir det selvfølgelig utrolig morsomt å få oppleve Australia.

Søker sponsorer.

Å drive med westernridning er ingen billig affære. Bare turen til Australia koster rundt regnet 250.000 kroner. Antrekket og utsmykningene på hesten og salen er heller ikke billig.

– En ridesal som brukes til show og konkurranser kan koste fra 30.000 til 200.000 kroner, forteller Miriam.

Det holder heller ikke med ett antrekk, siden de forskjellige grenene krever forskjellige stiler. Jentene har vært ivrige med dugnader og stått på for å samle inn penger. De leter nå etter sponsorer for å finansiere VM-turen. De er avhengige av hjelp, siden dette er en veldig kostbar sport.

Det norske landslaget har vunnet nordisk cup, sølv i EM og femteplass i VM i fjor.

I Norge er det et ganske lite miljø innen westernridning, selv om sporten er i vekst. Det er egne ungdomsgrupper som jobber med rekruttering.

Man må være mellom 10 og 19 år for å delta på landslaget, og etter fylte 19 år er konkurransene individuelle. Siden det er så dyrt å drive med western er det mange som slutter å konkurrere når de fyller 19.