Med elever på laget

Lyttet: En interessert forsamling lyttet til Axel Løvenskold fra Leger uten grenser.foto: ole-johnny myhrvold

Lyttet: En interessert forsamling lyttet til Axel Løvenskold fra Leger uten grenser.foto: ole-johnny myhrvold

Artikkelen er over 4 år gammel

KONGSVINGER: Elever ved ungdomsskoler over hele Norge lærer nå om de glemte krisene. Kunnskapen skal de bruke til selv å lage saker som ikke «når opp» i nyhetsstrømmen i media.

DEL

Hvorfor får noen kriser mer oppmerksomhet enn andre?

Det er utgangspunktet når de unge selv skal ta fatt på å oppgaven med å formidle glemte kriser.

– Spennende, interessant og lærerikt. Vi har lært om sykdommer vi ikke ante eksisterte, og hvor viktig det er at folk flest får vite om dette, sa elevene. Møtet med kongsvingermannen Axel Løvenskiold og hans fortellinger fra feltarbeid i Leger Uten Grenser fra Malawi, Pakistan, Sudan, Zambia, Tsjad, Filippinene, Kongo og flere andre land, var starten på arbeidet for elever som har media som valgfag ved Tråstad ungdomsskole.

Leger Uten Grenser vil løfte fram dem som lever og lider under forferdelige forhold, men som sjelden eller aldri når tv-skjermene eller førstesidene i avisene.

Får liten oppmerksomhet

Axel Løvenskiold er en av mange feltarbeidere som nå reiser rundt og forteller om krisene Leger uten Grenser mener får for liten oppmerksomhet. Hvis vi ikke er kjent med kriser, kan vi heller ikke få gjort noe med dem. Axel tok for seg ei liste over ti glemte kriser, og fortalte videre fra sine egne erfaringer.

Tuberkulose, malaria, kolera, fødsler uten helsetilsyn, hiv – lista er lang og vond over sykdommer og tilstander som rammer de fattigste og krever tusenvis av menneskeliv hver dag. Ikke alle tiltak fungerer slik de er tenkt: Når nybakte mødre får myggnett med til babyen for at den ikke skal få myggstikk og bli malaria-smittet, så kan nettene ende opp som fiskegarn. Det er også mangelvare, og mat må familien ha.

– Krig og vold tvinger mennesker på flukt fra sine hjem, og de ender ofte opp med å søke tilflukt i skogen. Her er det vanskelig å nå dem. Det fører til at vi vi ikke får vaksinert barna, og sykdomsutbrudd oppstår, sier han. Utfordringene er mange og vanskelige, samtidig er det så mye fint å oppleve, sier Axel Løvenskiold:

– Stort å redde liv

– Det er fantastiske land med flotte mennesker, bare så synd at befolkningen lider. Men det å få være med på å redde liv, er stort. Vi kan ikke hjelpe alle, men det er mange som får et bedre liv gjennom arbeidet vi gjør. Det er bra at dere elever er med oss og vil jobbe med dette. Vi trenger hjelp for å få fokus på alle de glemte krisene og sykdommene, sa Axel til en engasjert elevflokk.

Nå tar de fatt på å lage avisartikler, blogger, video eller andre medieprodukter for å løfte fram dem som ikke selv har en stemme. Prosjektet foregår i alle landets fylker, og elevene konkurrerer om å gjøre det beste medieproduktet om de glemte krisene.

Også Inger Helene Hansen skal ut i skolene og fortelle om de glemte krisene. Hun skal besøke skoler i Finnmark.

Artikkeltags