– Vi må bygge en attraksjon!

TØMMER: – Tømmerfløting er en del av identiteten vår, sier Terje Martinsen, og tar til orde for en kjempeklase av tømmer ved møllesteinene.FOTO: BÅRD ENGH

TØMMER: – Tømmerfløting er en del av identiteten vår, sier Terje Martinsen, og tar til orde for en kjempeklase av tømmer ved møllesteinene.FOTO: BÅRD ENGH

Artikkelen er over 4 år gammel

KONGSVINGER: – Her kan vi skape et monument over tømmerfløting som kan bli stort både nasjonalt og internasjonalt, sier arkitekt Terje Martinsen.

DEL

Ved flere sammenhenger har den samfunnsengasjerte arkitekten fremmet forslag om å gjøre noe skikkelig ut av den tradisjonen regionen har med tømmerfløting. Senest under den nett-TV-sendte debatten om kultur og byutvikling tok han opp den tråden.

Han mener uansett Kongsvinger må ta et grep for å skape noe stort tilknyttet sentrum og elva for å skape attraksjon og for å folk til å stoppe.

Martinsen er gjerne med på å oppfordre Glåmdalens lesere til å komme med innspill og tanker rundt forslaget hans, eventuelt andre forslag som kan gjøre sentrum mer spennende.

– Det er mye småpent i Kongsvinger som vi etter hvert tar for gitt, men vi må bygge noe stort, en turistmessig attraksjon som et tillegg til festningen. Paris har Eiffeltårnet, i Kongsvinger kan vi bygge på tømmerfløterhistorie, mener han.

STØRST: Vi er allerede størst i verden på noe i vårt distrikt. Ved Flisa finner vi verdens største tannpirker og verdens lengste trafikkerte trebru.

STØRST: Vi er allerede størst i verden på noe i vårt distrikt. Ved Flisa finner vi verdens største tannpirker og verdens lengste trafikkerte trebru. Foto:

– Identiteten vår

Martinsen sier han er klar over at Ørje allerede har et museum der tømmerfløting er en viktig ingrediens (Haldenvassdragets kanalmuseum), men mener tømmerhistorien er en viktigere identitetsbygger for Kongsvinger.

– Vi har jo allerede landets største tømmerterminal i Kongsvinger. Og vi husker disse svære tømmerklasene som lå i elva, tenk om vi kunne bygget opp en skikkelig tømmervase som kunne gått ut til møllesteinene. Den måtte selvfølgelig være godt sikret, og så kombinert det med et museum eller opplevelsessenter for tømmerfløting. Vi kunne satt av 300-400 kvadratmeter av mølleparken til et slikt museum relatert til klasen av tømmer, foreslår Martinsen, som allerede for 30 år siden lagde skisser om kombinert museum og restaurant ute på møllesteinene.

TØFFE KARER: Tømmerfløtingen krevde innsats fra sine menn.

TØFFE KARER: Tømmerfløtingen krevde innsats fra sine menn. Foto:

– Det kunne ha vært noe som unge også kunne ha gleden av, og gjerne kombinert med fiske- og badeplass nedenfor. Og selvsagt burde tømmervasen vært flombelyst i mørketiden, sier han.

Martinsen mener Kulturdepartementet burde være aktuell som aktør til å stå for et museum med nasjonal status, men oppfordrer også kommunen til å ta tak i ideen i kombinasjon med andre aktører.

Han har også er hjertesukk om et monument som allerede står der, nemlig den gamle Kongsvinger-brua fra 1949.

– Den er møkkete og stygg, men har et stort potensial. Den burde generelt rustes opp, fortauene kunne vært utvidet, gjerne med beplantning, og så skulle den hatt en flott belysning i mørketiden. Eventuelt kunne julebelysningen hengt framme lenger, sier Martinsen.

TILLEGG: Trenger vi noe stort i tillegg til festningen som vi allerede har?

TILLEGG: Trenger vi noe stort i tillegg til festningen som vi allerede har? Foto:

Hva sier du, leser?

Hva mener du som leser om å anlegge et museum for tømmerfløting ved møllesteinene? Er du enig i at det trengs å bygge noe stort i byen som kan vekke oppmerksomhet og øke attraksjonen her, eller bør vi heller bli flinkere til å utnytte det vi allerede har?

Send oss gjerne din mening om dette på mail via tips@glomdalen.no.

Artikkeltags