Gå til sidens hovedinnhold

Kommunen fikk 800.000 kroner til kunst: – Har aldri opplevd at noen har ringt og sagt de vil ha mer kunst i det offentlige rom

Det er ikke bruk for mer kunst i rundkjøringa og på rådhusplassen. De 800.000 kroner kommunen har fått fra Sparebanken Hedmarks kunstfond bør brukes til noe annet, mener kommunalpolitikere i Åsnes.

Per Roar Bredvold (Frp) er en av dem, og han er veldig klar på at slik situasjonen er i dag både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, bør pengene absolutt brukes til noe annet.

Det var nettsiden iSolør som først omtalte saken.

– Jeg kan ikke skjønne at mer kunst i rundkjøringa på Flisa og på rådhusplassen er det innbyggerne trenger nå. Det er veldig dårlig timing å sette i gang med noe slik akkurat nå. Jeg har i mine snart 50 år i politikken aldri opplevd at noen har ringt til meg og sagt at de vil ha mer kunst i det offentlige rom. Men det er enormt mange som har ringt, vært fortvilet og fortalt at de trenger helt andre ting, sier Per Roar Bredvold.

Bør tenke seg om

Han er usikker på om det skal behandles politisk hvor og hva som er aktuelt av kunstverk. Så langt er det ikke gjort, og han mener at man må skjære gjennom og endre bruken.

– Men dette er midler som er øremerker kunst i det offentlige rom?

– Det er flere muligheter. Det er midler til støtte av skapende og utøvende kunst, men det heter også at pengene kan brukes til kunstnerisk utsmykking, bevaring av kulturmidler og andre formål. Derfor vil det være mye mer givende for mange om det for eksempel gis bidrag til idrettslag, historielag og lag og foreninger ellers. Ikke minst idrettslagene i kommunen trenger hjelp, og jeg tror det betyr mer for unge som vurderer å flytte til Åsnes om det finnes et idrettslag og andre lag og foreninger de kan være med i, enn at de får en eller annen kunstinstallasjon å se på på Flisa, sier Bredvold.

Han mener også at rundkjøringen på Flisa er bra som den er med blomster og trær, og at de må bevares i stedet for å plassere et kunstverk som vil få bilister til å miste fokus på trafikken. Rådhusplassen er fin som den er og bør være slik for å kunne brukes fullt ut ved for eksempel Solørmartn og julegrantenning.

– Skal det være noe kunstverk som skal vekke oppsikt og ses av flest mulig, kan man heller bruke litt av pengene til å flytte Tømmerfløter-skulpturen nærmere riksveg 2 ved sykehjemmet, sier han.

Penger til hjelp

Bredvold peker ellers på «Med hjerte for Solør» og at de nylig fikk 40.000 kroner fra Grue Sparebank til hjelp for trengende i distriktet.

– Det er mange som ikke får pengene til å strekke til i ekstra vanskelige tider. Det vil være mye bedre om penger blir brukt til å støtte dem som gjør en kjempejobb for å hjelpe disse, som «Med Solør i hjertet». En slik handling av bank og kommune ville skape mye mer goodwill i befolkningen ennå sette opp et kunstverk kanskje ingen forstår noe av, sier Bredvold.

Han mener at saken må behandles politisk, og hvis det viser seg at det ikke er innenfor betingelsene for å få pengene, bør man heller vurdere å takke nei til gaven.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.