Ung jente med store mål

Gjør seg klar: Hanna Midtsundstad (15) fra Våler er nettopp ferdig med kombinertsesongen og klar for å begynne på NTG til høsten.

Gjør seg klar: Hanna Midtsundstad (15) fra Våler er nettopp ferdig med kombinertsesongen og klar for å begynne på NTG til høsten. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

VÅLER: Å satse på kombinert og hopp er et spenstig valg, men Hanna (15) tar sats mot verdenseliten.

DEL

– Det er jo egentlig sånn at jeg driver med en idrett som ikke finnes, forteller 15 år gamle Hanna Midtsundstad fra Våler.

Hun driver med kombinert, og har nettopp lagt bak seg en meget opplevelsesrik sesong.

Smittet av pappa

– Jeg har alltid drevet med langrenn, og fikk vel mine første ski nesten før jeg kunne gå, forteller hun.

– Jeg har vokst opp med at tv´en har stått på så fort det har vært noen form for vinteridrett som ble vist, og spesielt hopp. Pappa har alltid vært interessert i det, noe som har smittet over på meg. I tillegg har jeg alltid hatt lyst til å hoppe i Gjerdrumsbakken som ligger her i Våler, fortsetter hun.

– Da passer det jo fint at jeg kan drive med en idrett hvor jeg kombinerer de to idrettene.

FIS er positive

Likevel er det ikke like enkelt som det høres ut.

– Nå er det jo slik at kombinert ikke er likestilt i det hele tatt, og jeg synes det er veldig urettferdig at det ikke finnes noe kvinnelandslag, forteller 15-åringen.

– Siden idretten heller ikke er så stor, må jeg til Hamar for å trene. På vinteren er jeg der to–tre ganger i uka. Jeg er den eneste jenta der.

– Heldigvis er FIS, det internasjonale skiforbundet, veldig positive til at det skal bli mer likestilt. De har sagt seg villige til å hjelpe til med det, til tross for at vi er helt i startfasen av likestillingen innenfor kombinert.

–Jeg var utrolig forbanna

Hanna er akkurat ferdig med en innholdsrik sesong.

– Det har vært en veldig spennende sesong hvor jeg har fått reist mye og deltatt på mange renn. Dessverre har all reisingen gått utover treningen, og jeg har ikke hatt den framgangen jeg skulle ønske. Jeg har vært med på endel større, internasjonale hopprenn, blant annet alle rennene i B-verdenscupen, hvor jeg ble nummer 18 sammenlagt. Også i Europeisk ungdoms-OL i Østerrike ble jeg nummer 18.

15 åringen har også deltatt i det første internasjonale rennet for kvinner i kombinert, og endte på en andreplass.

– Det var utrolig morsomt og stort, spesielt gøy var det med alle de positive tilbakemeldingene jeg fikk. Når sant skal sies var jeg faktisk utrolig forbanna den dagen, fordi jeg var misfornøyd med hvordan jeg hadde prestert i hoppbakken. Treneren min sa bare at jeg måtte skjerpe meg, og jeg greide å bruke aggresjonen på en positiv måte ved å gi alt jeg hadde i langrennet. Da var jeg veldig glad etterpå! forteller Hanna.

– Det er det som er det beste med å drive med kombinert; hvis du har en dårlig dag i hoppbakken har du muligheten til å rette det opp senere i langrennsdelen.

Gode støttespillere

Selv om det selvfølgelig ble litt ekstra oppmerksomhet etter andreplassen i vinter, er det hele tiden folk som følger med på og støtter Våler-jenta.

– Pappa er over gjennomsnittet engasjert, og støtter meg uansett resultat. Vennene mine er også veldig støttende, og jeg synes det er så fint at de er positive og glade på mine vegne, i stedet for å tenke jantelov og sjalusi.

– Kombinertmiljøet er lite, men godt, og man opplever mye annerledes enn hva man gjør i for eksempel håndball og fotball. Jeg liker også at det er en idrett hvor man må være såpass allsidig. Kombinasjonen av langrenn og hopp er utfordrende, men utrolig morsom, forteller hun.

NTG til høsten

Til høsten begynner hun på NTG i Lillehammer, noe som gir henne muligheten til å fortsette å satse på det hun liker aller best. Likevel er det i dag vanskelig for jenter å satse.

– Jeg vil bli en så god hopper som mulig. Det er hopp jeg kommer til å satse på, samtidig som jeg vil være med på å utvikle kombinert for jenter. Det vil ta mange år før kombinert for jenter er på et høyt nok nivå, så derfor er det ingen vits for meg å satse på det. Jenteprosjektet i skihopping har betydd veldig mye for meg og utviklinga mi, og jeg håper at det er mulig å rekruttere mange flere jenter til hoppsporten! Min største drøm er jo så klart å være i verdenseliten, kjempe i toppen og å ta gull i store renn, sier ungjenta.

Artikkeltags