– Da vi var på befaring for å se nærmere på et tilsvarende prosjekt i Vänersborg i Sverige, ble vi særdeles imponert over konseptet. Ikke bare fordi det er moderne, attraktive leiligheter, men det overbygde fellesarealet gjør at kontakt med andre mennesker blir enkelt. Gangstiene gjør at beboerne kan holde seg i fysisk aktivitet uavhengig av føre, vær og vind – noe som er viktig for eldre, sier Odd Henning Dypvik, administrerende direktør i Kongsvinger og Omegns Boligbyggelag (KOBBL).

(artikkelen fortsetter under bildet)

Den innglassede vinterhagen vil bestå av mye vegetasjon som palmer, banantrær og appelsintrær, i tillegg til rennende vann og mange gangstier. Samtidig skal det bli flere åpne plasser der det er naturlig å sette seg ned for å møte andre.

Vanlig prisnivå

– Økonomisk skal dette bli leiligheter på ordinært prisnivå. Leilighetene er tilpasset seniorer, men det er heller ikke noe i veien for at yngre kan bo der. Det viktigste er å skape et trivelig bomiljø for alle, med praktiske leiligheter som ivaretar behovet for privatliv og samtidig inneholder romslige fellesarealer som kan brukes hele året.

(artikkelen fortsetter under bildet)


- Kommer satsingen fordi denne regionen møter «eldrebølgen» ganske tidlig?

– Det kan du nok si. Som boligbyggelag er vi opptatt av å bygge boliger som er økonomisk tilgjengelig for mange, og demografien tilsier at behovet for tilpassede boliger for eldre snart vil øke betraktelig. Dette kan også være en god mulighet for godt voksne som ønsker å kvitte seg med en enebolig i utkantene, og i stedet vil bo i et sentrumsnært område, sier Dypvik engasjert.

- Dette har du stor tro på?

- Ja, jeg har en følelse av at vi har funnet en boløsning som vil friste mange godt voksne. Å legge til rette for at eldre kan bo fint samtidig som de opprettholder et godt sosialt nettverk og har gode muligheter til fysisk aktivitet hele året - det tror jeg er en glimrende kombinasjon!

KOBBL med enerett i Innlandet

Boformen kalles Boverian, og har allerede slått godt an i Sverige og Danmark. Nå har KOBBL kjøpt rettighetene til å bygge tilsvarende boliger i Innlandet og på Øvre Romerike. Det vil bli noen tilpasninger for den norske varianten – blant annet med fasade i tre.

Planen er to- og treromsleiligheter i flere forskjellige varianter, og selvsagt med universell utforming. Alle leiligheter får en utvendig balkong. I fellesarealet skal det være et forsamlingslokale, trimrom og badstue samt minst én gjestehybel til disposisjon for beboere som får flere på overnattingsbesøk enn de har plass til under eget tak.

KOBBL er nå i samtale med Kongsvinger kommune for å kjøpe aktuell tomt i området vest for Holthallen, og må også avvente ny regulering av området.

Mulig byggestart i 2022

– I beste fall kan det bli byggestart i første del av 2022. Men dette er et konsept som er basert på gjentakelse, der alle byggene i prinsippet er ganske like – så tempoet i byggeprosessen vil nok bli ganske høyt.

– Vil dette bli organisert som et vanlig borettslag?

– Ja, og når leilighetene legges ut for salg for første gang vil ansiennitet i KOBBL være første kriterium. Deretter vil eventuelle ledige leiligheter bli lagt ut åpent. Etter innflytting vil dette bli drevet som et ordnært borettslag med et styre bestående av beboere. Holt framstår som ideellt for dette prosjektet, mener Dypvik.

KOBBL har vært opptatt å finne riktig beliggenhet for satsingen, som blir KOBBLs største på flere tiår. Området skal være litt avskjermet, samtidig som det er kort vei til kollektivtrafikk, handel og andre servicefunksjoner.