Å kreve høyere pris av folk som føler at de får stadig dårligere råd, er en krevende øvelse. Men det er den situasjonen kafeeiere og andre næringsdrivende står i.

Vanvittige strømpriser, og kraftig prisøkning på nær sagt alt, krever nå sine ofre. For det hjelper så lite å sette opp prisen når betalingsevnen og -viljen hos kundene er dalende. Folk må spare. Vi unner oss ikke lenger «det lille ekstra» i hverdagen, som for eksempel en lunsj på den lokale kafeen. Iallfall ikke like ofte.

Sent tirsdag kveld varslet eier Saro-Ben Saroyan at han legger ned kaféen Ben and Jenny's i Gågata i Kongsvinger. Han viser til strømpriser og økte varekostnader, i kombinasjon med kundenes svekkede kjøpekraft, som årsak til at driften ikke lenger går rundt. Etter sju år er kafeen konkurs. Også Smaabruket Café og Landhandleri på Skarnes stenger denne uka. Innehaver Silje Anette Johansen stilte i Debatten på NRK tirsdag, og forklarte situasjonen slik:

«Sammen med kunder og leverandører har vi utgjort et lite stykke Norge, men når strøm- og matpriser både rammer oss og kundene våre, blir det umulig. Kundene klarer ikke både å betale astronomiske strømregninger, skyhøye matpriser og samtidig ta seg råd til kafébesøkene sine. Da blir vi prioritert bort.»

Vi tror det blir en beintøff vinter i utelivs- og restaurantbransjen. Det spekuleres i strømpriser på oppimot 20 kroner per kilowattime, renta kommer etter all sannsynlighet til å stige ytterligere og prisveksten ser ikke ut til å flate ut.

Næringsminister Jan Christian Vestre advarer mot å pøse offentlige penger inn i privat- og bedriftsøkonomien. Det kan føre til en ytterligere oppheting av økonomien, noe som blant annet kan drive priser og renter enda høyere enn det vi nå ser for oss. Men noen tiltak vet vi at kommer, også for å hjelpe næringslivet. Men ikke alle får, poengterte Vestre i Debatten:

«Det er for tidlig å si om Silje Anettes bedrift er en av de bedriftene som blir vurdert som spesielt utsatte».

Men for Silje Anette og Smaabruket kommer hjelpen uansett for sent.

Det er nå så mange faktorer som forsterker den negative utviklingen, at alle som lever av de kronene vi har til overs hver måned, kommer til å merke det. Smaabruket og Ben and Jenny's blir ikke de eneste som bukker under denne høsten og vinteren.