Gå til sidens hovedinnhold

Bare elleve har benyttet seg av tilbudet i år. Kommunen har penger til flere

Artikkelen er over 3 år gammel

Du kan få penger for å bytte ut et ikke-rentbrennende ildsted med et rentbrennende. Det tilbudet har bare elleve benyttet seg av i Elverum så langt i år.

Når gradestokken kryper godt ned på minussida, er det fint å kunne fyre i peisen. Har du et gammelt, ikke-rentbrennende ildsted, kan det gjøre mer skade enn du kanskje tenker.

Derfor kan du søke om støtte  kommunens klimafond dersom du har planer om å bytte ut ildstedet med et såkalt rentbrennende ildsted. Så langt i 2017, har bare elleve personer benyttet seg muligheten.

– Jeg vil tro det er flere som bytter ovnen enn de som har sendt søknad, sier Stian Engen Giæver, miljøkoordinator i Elverum kommune. Så langt i 2017 har elleve søkt støtte.

Nisje-tilbud

Som Østlendingen har omtalt tidligere, har Elverum utfordringer knyttet til luftkvalitet. I lang tid har de gitt støtte til de som ønsker å skifte ut ovnen i huset.

– Vi hadde et bredere tilbud tidligere, men da Enova kom med sine støtteordninger, ønsket vi at det lokale klimafondet skulle ha en nisje. Årsaken har først og fremst med luftkvaliteten å gjøre.

Giæver sier man merker endringer i de klimatiske forholdene. I februar viste for eksempel målinger av luftkvaliteten røde verdier.

Spar 3.000 kroner

– Jeg vil absolutt oppfordre alle som vurderer å bytte, eller som har en gammel vedovn, om å bytte den ut. Det er positivt for luftkvaliteten, men også for effekten av veden.

Klimafondet deler ut 3.000 kroner per husstand når man skifter ut et ikke-rentbrennende ildsted med et nytt. Man kan også søke om støtte til utredning av Enøk-tiltak. Her kan man få dekket inntil halvparten av kostnader på inntil 10.000 kroner.

Kommentarer til denne saken