Gå til sidens hovedinnhold

Historiens største «kommunestyre»

Artikkelen er over 6 år gammel

KONGSVINGER: For første gang i historien møtes alle kommunestyrene i Glåmdal og representanter for regionens næringsliv i ett og samme møte.

– Vi tar framtidas utfordringer på alvor, sier ordfører Øystein Østgaard.

I dag kan han i Kongsvingerhallen ønske velkommen til en storsamling av politikere og næringslivsfolk uten sidestykke i historien. Så er da også temaet viktig; det er regionens framtid som står på spill.

I regi av Byregionprosjektet er dette ledd i en prosess for å skape økonomisk vekst og øke antallet arbeidsplasser i regionen.

Samlingen pågår hele dagen, og det kan saktens trengs, for fakta om utviklingen i kommuneøkonomi og befolkningstall er ikke lystig ledning.

Må gjøre noe sammen

– Vi må ta grep her i regionen nå. Om vi ser på hva som har skjedd i andre regioner med tilsvarende nærhet til Oslo, er det bare Glåmdal som har stått stille. Vi har ikke lenger dårligere forutsetninger enn andre sammenlignbare regioner, mener Østgaard.

– Opp fra dumpa

– Et konjunktursårbart næringsliv, med tap av arbeidsplasser har vært et problem. Nå må vi opp fra dumpa. All forskning viser tydelig at vi er nødt til å samarbeide i Glåmdal. Vi må gjøre noe i denne regionen, og gjøre det sammen. Kongsvinger, en by på 18.000 innbyggere, er for liten alene, sier ordføreren.

Utvikling

– Samlingen vil særlig ta for seg arbeidsplassutvikling, næringsutvikling og attraktivitet i glåmdalsregionen. Det blir både informasjon og debatt på tvers av kommunegrenser, og mellom folkevalgte og næringsliv, sier leder for Byregionprosjektet, Lars Gillund i Kongsvinger kommune.

Slik det var, slik det blir

I møtet vil Knut Vareide i Telemarksforskning beskrive utviklingen i Glåmdal de siste 10 årene, og tegne ulike scenarioer for hvordan utviklingen kan bli.

– Hensikten er å få felles kunnskap om utviklingen. Nå får representanter fra alle kommunene og næringslivet mulighet til å diskutere status og strategier for utvikling av regionen sammen. Byregionprosjektet vil legge fram forslag til tiltak for å styrke næringsutviklingen, sier Gillund.

Vekst eller fall

Grundig informasjon med ulike innfallsvinkler og gruppediskusjoner står på programmet.

Her er noen av temaene:
Ungdommens ønsker og visjoner: Hva skal til for at de unge skal komme tilbake til Glåmdal?
Framtidsbilder for glåmdalsregionen – vekst eller fall?
Kulturinnslag: Øyvind Roos: En regional teatersjefs betraktninger om regionalt samarbeid.
Næringsutvikling og Glåmdal i framtida ved Kristin Malonæs, direktør for Innovasjon Norge i Hedmark.

Samarbeid

– Det ligger kanskje i glåmdølens natur å være litt skeptisk, men nå håper jeg virkelig at vi har kommet forbi perioden der den ene kommunene ikke unner den andre framgang. Til sammen er vi én arbeidsmarkedsregion, sier Østgaard.

– Vil møtet gi konkrete resultater?

– Jeg er spent på hva som kommer ut av dette. Det viktigste er at vi kommer sammen og blir enige om utgangspunktet. Jeg håper dette blir første steg på veien til godt samarbeid og helt konkrete handlinger etter hvert, sier Østgaard.

Møtet Kongsvingerhallen er åpent for alle interesserte.
Glåmdalen vil ha direkte videooverføring fra stormøtet.

Se direktesending på glomdalen.no fra klokka 09.00!

Kommentarer til denne saken