Gå til sidens hovedinnhold

– Må bruke mulighetene som finnes

Artikkelen er over 6 år gammel

KONGSVINGER: Han kommer fra USA, hun levde sine første 14 år i Finnmark. Nå har de etablert seg på et lokalt småbruk, og vil se om det er mulig å bruke finnskognaturen til å lokke flere villmarksturister hit.

Det vil si – det er Mark Lambert (31) som skal drive selskapet Finnskogen Guiding, som tar sikte på å tilby villmarksguiding, kajakkpadling i vassdragene, rafting, organiserte utflukter og vinterstid, blant annet korte turer med hundeslede.

– Vi snakker om småskala-turisme. Jeg har ingen ambisjoner om å bygge et stort selskap med mange ansatte som skal lokke et stort antall turister hele året – det vil neppe være bra for naturen heller. Derfor har vi ikke promotert oss noe særlig, jeg ønsker at aktiviteten skal vokse sakte, men sikkert og kontrollert. Men det er plass og muligheter til mer lokal villmarksturisme enn i dag, sier Mark Lambert, som har arbeidet med å guide villmarksturister også i USA.

Kona Rachel Ekren (30) skal fortsatt ha hovedfokus på jobben i utdanningsseksjonen ved Statistisk sentralbyrå (SSB) i Kongsvinger, men hundeinteressen gjør at hun fortsatt kommer til å bruke mye tid på å stelle de åtte alaskan husky'ene de har stående i hundegården hjemme.

Og hundene skal være med på å gi «byfolk» og andre en særegen naturopplevelse.

– Dere har en helt utrolig natur her i regionen. Finnskogen er fascinerende flott, naturen er variert og ganske lett tilgjengelig. Skogen er en «skatt» dere må bruke og utnytte, sier Mark.

– Jeg husker første gangen du kom hit, og fikk oppleve Finnskogen på nært hold. Du brukte ordet «amazing» og «fantastic» hele tida, og syntes det var rart at så få folk utnyttet mulighetene naturen gir, supplerer Rachel.
 

Samarbeid

I første omgang har han fått en avtale med Dragonmoen camping, slik at campinggjester skal bli oppmerksomme på tilbudet om lokale villmarksguider.

Håpet er å inngå et samarbeid med flere lokale campingplasser.

– Så langt har vi hatt flest lokale kunder, men håpet er å tiltrekke oss flere tilreisende etter hvert. Kanskje kan vi snart også få flere kunder som kommer i ens ærend for å få minnerike opplevelser i finnskognaturen.

– Hva må til for at villmarksturismen lokalt kan vokse?

– Jeg har bare bodd her i to år, og har neppe grunnlag for å være helt bastant. Likevel ser jeg at aktiviteten er mye større på svensk side av Finnskogen. Kan det være fordi de forskjellige aktørene innenfor villmarksturisme der samarbeider bedre enn oss? Det vil vi gjerne finne ut av, og eventuelt lære av. Vi vil i hvert fall gjerne samarbeide med andre for å lage et godt tilbud.
 

Stortrives på skogen

De har fulgt den lokale diskusjonen om hvordan glåmdalsdistriktet skal snu den negative trenden med færre arbeidsplasser og befolkningsnedgang. Som akademiker er sosiologen Rachel et eksempel på den typen høyt utdannet arbeidskraft som regionen vil ha mer av.

– Da jeg vendte hjem over Atlanteren for snart tre år siden, flyttet jeg i utgangspunktet inn hos foreldrene mine i Kongsvinger mens jeg søkte på jobb. Jeg slo til da muligheten hos SSB dukket opp, og er nesten overrasket over hvor godt jeg faktisk trives etter å ha etablert meg med leid småbruk. Det hjelper naturligvis at Mark også har trivdes så godt nesten fra første stund, forteller Rachel, som bodde sine første 14 år i Finnmark før foreldrene flyttet til Kongsvinger.

Småbruket ligger på Høiby, omtrent midtveis mellom Kongsvinger og Austmarka. Der kan hun dyrke favorittinteressen hundekjøring, som i sin tid også var årsaken til at hun tilbrakte noen år i USA etter å ha fullført studiene i Norge.

Under oppholdet i Duluth, Minnesota møtte hun også Mark, som arbeidet i et lokalt naturguiding-selskap – og de ble et par.

Da hun senere returnerte til Norge, slo han etter hvert følge.
 

Trenger jobber

– Diskusjonen om hvordan regionen kan bli mer attraktiv å flytte til både interessant og viktig. Argumentet om gode kollektivforbindelser til Oslo får kanskje litt for stor oppmerksomhet, det mest sentrale bør uansett være å tiltrekke seg flere lokale arbeidsplasser. De fleste ønsker å bo i nærheten av der de jobber, mener de to.

Paret mener det handler om å kombinere flere plussfaktorer i markedsføringen av distriktet.

– Lokalt trenger vi kanskje et enda bredere kulturtilbud, samt et tydeligere urbant preg på småbyen Kongsvinger, sier Rachel.

– Her er det god plass og fin luft. Det vil alltid være noen som synes det blir for trangt å bo i en storby, og der har dette distriktet og denne småbyen mye å tilby, mener Mark.

Kommentarer til denne saken