– Er det noe å samle på da? Den skulle jeg bare kaste, forteller kvinnen til John Rødmyr.

Hun hadde tatt turen fra Vestfold for å la Rødmyr, eier av Låven Antikk og Auksjon, se på noen gjenstander hun fikk med seg fra en gammel tobakksforretning. Det var mye Tiedemanns reklame, men noe Rødmyr skimtet under et teppe pirret nysgjerrigheten hans.

– Jeg var frekk nok til å se under teppet og der lå det et skilt. Det viste seg at det var fra søsterskipet til Titanic; et reklameskilt for amerikaturer, forteller Rødmyr.

Skiltet hadde norsk tekst. Det ble tatt med på auksjon og prisen ble satt til 15 000 kroner.

– Før vi åpnet kjeften var det bydd 50 000 kroner.

Skiltet endte til slutt på 90 000 kroner.

– Jeg vil tørre å påstå at det ikke er solgt dyrere skilt i Norge, sier Rødmyr.

Dette skal du se etter

Rødmyr er en veteran i bransjen og en ekspert når det kommer til antikviteter. Butikken, Låven Antikk og Auksjon, ligger rett ved Porsgrund Porselænsfabrikk på Vessia. Han sier at man først og fremst aldri skal kjøpe noe som er ødelagt.

– Kjøp hele ting. Det får man igjen for.

Han forteller også at stempelet under servise er verdt å sjekke.

– Se på stempelet, det avgjør hvor gammelt det er og kan gi en pekepinn på verdi, forklarer Rødmyr. Både han og Thomas Stensrud Larsen som jobber hos Låven Antikk og Auksjon sier at det kan være lurt å se etter trender.

– Akkurat nå er designet til Nora Gulbrandsen populært. Hun var sjefdesigner hos Porsgrund Porselæn fra 1927-1945, forteller Larsen.

Sjeldenhet har verdi

Og mens vi er inne på Gulbrandsen har Rødmyr nok en historie på lur. Ei dame fra Østlandet hadde kjøpt en vase av hennes design på loppemarked for noen hundrelapper. Ei venninne av kvinnen skulle innom antikvitetsbutikken i Porsgrunn og tok med seg vasen for å sjekke verdien for henne.

Vasen ble taksert til 40 000 kroner, og på auksjon ble den solgt for svimlende 62 500 kroner.

– Den var utrolig dekorert. Det er verdi på sjeldenhet, sier Larsen.

Han anbefaler å kjøpe små gjenstander, framfor ting som tar mye plass. Møbler går kun for noen hundrelapper så her kan du gjøre et kupp om det er noe du trenger, men hvis du vil tjene noen kroner gjelder det heller å satse på for eksempel servise, gull eller samlerobjekter.

– Gull er i farta, og gullprisen er veldig høy for tiden, sier Larsen.

Han sier også at man først og fremst bør se etter ting man selv liker.

– Se etter god design. Uansett om du har peiling eller ikke, hvis ting ser pene og ordentlige ut, er det sannsynlig at flere deler meningen din.

Han har instagramkontoen PP_kongen hvor man kan få tips om priser, og spørre om råd.

Samler

Rødmyr har enda en historie på lur om noen som tjente skjorta på auksjon. Vasen i seg selv var ikke spesielt sjelden, men den var malt i et nordisk mønster. Prisen var taksert til 1500 kroner, og to karer fra vidt forskjellige stedet i landet var fast bestemt på å få den i samlingen sin.

– Kvinnen som eide vasen satt i salen under auksjonen. Hun skjønte ingenting da de begynte å by, forteller Rødmyr, og fortsetter:

– Vasen endte på 60 000 kroner og kvinnen endte opp på gulvet.