– Avstanden ble for stor. I vinter gikk det to måneder uten at vi så hverandre. Vi var sammen i fire år. Men slik er livet. Det var sårt at det tok slutt, men vi har de gode minne, sier John Pelu (25).

Han er svensk KIL-spiller bosatt i Oslo. Jenta han var sammen med er legestudent i Stockholm.

Hun tenkte på sin karriere, han tenkte på sin. Ikke noen uvanlig problemstilling blant unge par.

Her skal det handle om John Pelus karriere – ikke om kjærlighetslivet hans.

Kortversjonen går ut på at han kom til KIL i fjor høst og akkurat nå er både toppscorer og børstopp.

Langs bakken

Gjemselund-publikumet har for lengst lagt merke til at Pelu skiller seg ut fra den gemene hopen.

– Jeg er 1.74 høy, mens alle midtstopperne i norsk 1. divisjon er rundt to meter lange. Da må jeg gjøre det langs bakken, smiler John.

Sist helg løp han fra Skeid-forsvaret og ble tomålsscorer.

– Det er ikke enkelt å trille ball ute på Gjemselund nå i april. På Bislett var det bra, sier Pelu og titter utover Gjemselund, der en hvit duk dekker det som pleier å bli til en slags plen et godt stykke ut i sesongen.

Pelu kom til KIL i fjor sommer, etter at den tidligere KIL-spissen Ludwig «Ludde» Ernstsson hadde tatt initiativ til en overgang.

Året før hadde han vært med på å spille Öster opp i Allsvenskan, men ble KIL-aktuell fordi han aldri kom til enighet med Öster om kontrakten.

Hadde Hareide

Nå har han kontrakt med KIL ut 2009-sesongen.

– Jeg tenker på nuet og er ikke så opptatt av om jeg kan havne i den eller den klubben. Men jeg har jo smakt på det å være i en toppklubb, sier Pelu.

Han tenker på tida i Helsingborg.

Med Åge Hareide som trener vant klubben Allsvenskan i 1999.

– Jeg hadde en lærlingkontrakt. Jeg fikk ingen a-kamper, men trente med a-laget, så jeg kjenner Hareide ganske godt, sier John, som var 17 år den høsten.

Valgte Oslo

Han bodde sine første år i Ghana, der han også har slekta si. Han er født i nabolandet Burkina Faso, ettersom moren arbeidet der på den tida. John og familien kom til Helsingborg da han var fire år.

– Jeg husker ikke så mye fra Ghana. Jeg er fullt og helt svensk og det er helt klart Helsingborg som er hjemme for meg.

Pelu er bygutt, derfor har han bosatt seg i Oslo. Det er ikke noe problem. Fire–fem av de andre KIL-gutta er også bosatt der.

– Vi har to felles biler, så det går greit å pendle mellom Oslo og Kongsvinger, sier KIL-spissen.

Rett på mål

Han synes han er blitt bedre kjent med laget og spillet siden overgangen i fjor sommer. Og medspillerne er blitt bedre kjent med John. KIL-gutta vet at John helst vi ha ballen i beina.

– Om jeg spiller på venstre eller høyre flanke, eller som midtspiss, spiller ikke så stor rolle. Jeg går mot mål. Heller det enn å gå mot cornerflagget for å legge inn, sier han.