Gå til sidens hovedinnhold

Jul i Nord-Odal jubilerer

Artikkelen er over 1 år gammel

NORD-ODAL: Det tradisjonsrike juleheftet gis ut for 30. gang.

I en tid hvor tradisjonelle trykte medier som bøker, aviser og tidsskrifter utfordres av digitalisert, skjermbasert teknologi, er det godt å konstatere at et tradisjonelt, papirbasert tidsskrift som Jul i Nord-Odal har overlevd en mannsalder preget av en voldsom digital revolusjon. I bokåret 2019, som markerer at den trykte boka fyller 500 år i Norge, kan redaksjonen med stolthet presentere den 30. utgaven av det populære heftet.

Det var etter initiativ av Steinar Bjørnstad at arbeidet med Jul i Nord-Odal ble startet vinteren 1990. Steinar hadde nylig kommet tilbake til hjembygda etter noen år i Eidskog. Der hadde han merket seg et populært hefte med tittelen Jul i Eidskog. Steinar mente at noe tilsvarende måtte vi kunne få til i Nord-Odal, og han fikk med seg interesserte personer fra IL Mogutten, Sand IF og Odal slektshistorielag. Det første heftet ble lansert før jul 1990 og ble en stor suksess. Redaksjonen håpet å kunne finne stoff til ytterligere to-tre årganger. Nå har det blitt 30.

– Takket være iherdig innsats fra redaksjonens medlemmer og mange eksterne bidragsytere har vi kunnet presentere over 700 artikler som spenner over flere sjangre og temaer. Ikke minst er det hyggelig å registrere at vi de senere årene har fått bidrag fra flere unge og «nye» lokale forfattere og skribenter. Vi merker oss også med glede en stadig økende generell interesse for lokal historie og kultur i bygda, sier Gunnar Nygård på vegne av redaksjonen.

Gjennom alle år har det meste av overskuddet blitt fordelt mellom de to idrettslagene (senere Nord-Odal IL). Noe har tilfalt slektshistorielaget, og de siste årene Nordre Odalen Kulturminnelag.

– Medregnet årgang 2019 vil vi – takket være trofaste lesere og annonsører – ha bidratt med nærmere to millioner kroner til idretts- og kulturarbeid i bygda. Redaksjonen takker ydmykt alle som har gjort dette mulig, sier Nygård.

Jul i Nord-Odal er i salg fra tirsdag 26. november på de faste salgsstedene i Odalen. Utenbygdsboende kan bestille heftet via kulturminnelagets nettside.

Kommentarer til denne saken