Gå til sidens hovedinnhold

Mer jord til bøndene

Bondelaget utålmodige om Haslemoen:

Artikkelen er over 5 år gammel

VÅLER: 6000 mål skal avskoges, brytes opp og gi bøndene bedre vilkår. Bondelaget gir refs for at det har tatt lang tid å dyrke opp Haslemoen.

– Vi er utålmodige og kritiske til at dette har tatt så lang tid. Dette kunne ha vært i gangsatt mye tidligere. Her er det et utrolig stort potensial og det er et spennende nydyrkningsprosjekt her i Våler, sier Erling Aas-Eng, leder i Hedmark Bondelag. Tirsdag la bondelaget styremøtet til Våler for å få en prat med ordfører Lise B. Svenkerud og leder for landbrukskontoret, Anne Kristine Rossebø. Tema var naturlig nok Haslemoen. Avskogingen er allerede i gang, og 750 dekar skal selges som et prøveprosjekt.

 

45 millioner

– Jeg har tro på dette nå, sier ordfører Lise B. Svenkerud, som kjempet for salg da hun satt i opposisjon. Nå vil hun få det realisert, og det vil bety mye for lokale bønder å få ekstra jord.

– Jorda skal selges til enkeltbønder. Pris og antall dekar diskuterer vi ikke nå. Noe av jorda grenser også til bruk som ligger i Åsnes, sier Lise B. Svenkerud, som mener jordsalget på Haslemoen gir rom for investeringene som er ønsket i Våler. Et oppdyrket areal vil ha en salgsverdi på cirka 45 millioner kroner, alternativt 2,4 millioner i leieinntekter per år. Å leie ut er lite aktuelt. Det er også bondelagslederen glad for.

– Det er riktig å selge. Det vil generere aktivitet og være en investering. Her er det bare å gi mer gass. Salget vil gi mer jord til enkeltbrukene, og vi kan øke matproduksjonen i Solør. Vi har hatt en nedgang på 30.000 dekar de siste 10–15 årene, så får vi dyrket opp 6000 dekar på Haslemoen, er dette viktig, sier Erling Aas-Eng.

God jord

– Det er supergod jord på Haslemoen, og det vi tar fatt på nå, er sjøldrenerende. Jorda nord på Haslemoen trenger mer bearbeiding, sier Anne Kristine Rossebø, som også viste fram et område hvor det nylig er brutt opp og klargjort for prøvedyrking.

– Det er stor rift etter denne jorda, så bøndene i Våler er veldig hissige på å komme i gang. Riksantikvaren har vært inne i bildet, for det er utrolig mange kullgroper her. Vi har søkt om å få frigjort noe av det. I tillegg er det anlegg etter andre verdenskrig som også må bevares, sier Rossebø.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.