Gå til sidens hovedinnhold

«Jo flere leietakere som forsvinner ut, jo vanskeligere blir det for dem som er igjen»

To butikker til forsvinner fra Kongssenteret. Hva nå?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Denne uka stengte VIC i Kongssenteret Vest. Klesforretningen er konkurs.

Nå er det klart at også Jernia, et par lokaler bortenfor, legger ned. De holder åpent fram mot jul, så er det slutt. Jernia har forsøkt å finne lokaler med det de selv beskriver som «bedre beliggenhet», uten å lykkes. Det ble med 55 år i byen.

Les også: Slutt etter 55 år

Les også: Kleskjede legger ned

Fra nyttår blir dermed Princess og KID alene igjen i førsteetasjen i den nye delen av Kongssenteret, som åpnet dørene til julehandelen i 2016. Restauranten Jafs forsvant vinteren 2019. Omtrent ett år senere takket Lampehuset for seg etter to og et halvt års drift.

Ingen av disse lokalene er blitt fylt med ny, permanent virksomhet. Det i seg selv er bekymringsfullt. Nå forsvinner altså to butikker til.

Historien vil dessverre gjøre det krevende å finne nye leietakere. At fire av i alt seks forretninger i førsteetasjen har lagt ned driften – elektronikkjeden Power lever litt sitt eget liv med egen inngang i andreetasjen – frister ikke akkurat andre til å forsøke.

Det er nok flere årsaker til at det er blitt slik. Beliggenhet og leiekostnader spiller naturligvis inn. Det gjør også svenskehandel og en dreining mot stadig mer netthandel. For det er jo ikke bare i Kongssenteret Vest butikker avvikles. I hoveddelen står flere lokaler tomme, etter at blant andre Cubus og Tilbords har forlatt senteret. To lokaler benyttes til utstilling av biler.

Det er altså ikke bare bare å få inn nye leietakere i hoveddelen av senteret heller.

Senterleder Lasse Ellingsen er innstilt på å tenke annerledes, kanskje få inn virksomhet og konsepter man ikke nødvendigvis forbinder med kjøpesentre. Det blir spennende å se hva det konkret blir til. Potensielle leietakere banker åpenbart ikke akkurat på døra. Det må jobbes for å få dem inn.

Jo flere leietakere som forsvinner ut, jo vanskeligere blir det for dem som er igjen. Et kjøpesenter er attraktivt når det syder av liv, ikke når du hører ekko når du prater.

Kongssenteret trenger handling – på mer enn én måte.

Kommentarer til denne saken