Gå til sidens hovedinnhold

Slashing, tripping og hekting?

Artikkelen er over 6 år gammel

Om få dager droppes den første eliteseriepucken i Kongshallen. Her er alt du trenger å vite om ishockey for å kunne følge med på byens nye eliteserie-idrett. Se "Høye køller TV"s eksempelvideoer!

Ishockey er en idrett med et innfløkt, og for de uinnvidde uforståelse regelverk, som stadig er i endring.

Dommer i Knights Elite, Kjetil Hansen, gir deg her en kortfattet regelbok før topphockeyen inntar Kongsvinger for alvor.

Nytt av året

– Det er to nye, vesentlige endringer før den nye sesongen. Det ene er hybrid-icing, og det andre en endring i størrelsen på midtsona, forteller Hansen.

Ikke helt med?

Icing kan best forklares med en klarering av pucken over i motstanderens banehalvdel og forbi mållinjen. Da vil dommeren blåse av og sette i gang spillet med en dropp i forsvarende lags sone igjen.

Hybrid-icing er justering av denne regelen, som sier at dersom angripende spiller når pucken først så skal det ikke blåses av.

Endringen av banestørrelsen er et forsøk fra forbundet på å gjøre kampene kortere, og skape mer sammenhengende spillsekvenser. Nilsen forklarer:

– Det innebærer at spillerne får mer plass å spille på foran hver boks. Det gir færre avblåsninger og forhåpentligvis kortere kamper. For å gjøre sporten mer publikums- og TV-vennlig er det ønskelig at kampene ikke skal vare mer enn to timer, forklarer dommer Hansen.

Kampene spilles i perioder på 20 minutter med effektiv spilletid, og det er 18 minutters pause mellom periodene.

Offside i ishockey

En anne regel mange kjenner til fra fotballen, men som kan være noe uklar i ishockey er offside. Prinsippet er det samme, nemlig at pucken må inn i angrepssonen før spillerne, og hovedhensikten er å hindre at spillerne kan «fiske» foran motstandernes keeper.

– Pucken skal inn i angripende sone først. Ellers er det offside. Unntaket er at spillerne kan rygge inn i sonen, men da må de ha full kontroll på pucken, forteller Hansen.

Dommernes tegnspråk

De som har sett ishcokey live, har sikker også lagt merke til at dommerne kommuniserer hyppig med et mannsterk sekreteriat ved hjelp av tegn og symboler som de lager med kroppen.

– Det finnes et tegn for alle avblåsninger dommerne gjør, med unntak av skader. Hensikten med tegnet er at det skal gi sekretariatet et konkret svar på hva dommeren dømmer på, forteller Hansen.

Derfor er det ofte også dommere som sitter i sekretarietene under kamper på toppnivå.

– Statistikk skal føres live, det skal være vakter i utvisningsboksene og alt som skjer skal registreres. Det er et stort apparat som er i sving i sekretariatet under kamper i eliteserien. Vi kommer vel til å være ni personer i seriekampene. Det kreves også stor kompetanse på ishockey-regelverket og anvendel-sen av dette, forteller Hansen.

To-minuttere

Mange forseelser som dommerne i ishockey dømmer på, gir også straff i form av utvisninger. Den mildeste formen er to minutter i utvsiningsboksen.

– Her er det holding, tripping, slashing og hekting som kanskje er de mest vanlige, forteller Hansen, og viser det vanligste dommertegnene for nettopp disse forseelsene (se bilder og faktaboks).

I tillegg til to-minuttere kan spillere også straffes med utvisninger av lengre varighet, samt matchstraff, som innebærer både lagstraff og personlig straff i form av utvisning for resten av kampen for spilleren.

– Ishockeyregler kan være vanskelig å sette seg inn i. Det er mange småting som dommerne kan dømme på, som kan være vanskelig for publikum å fortstå uten videre. Men stort sett sier alt seg selv, og man kan fint følge med, og få utbytte av å se ishockey uten å kunne alle reglene i detalj, sier dommer Kjetil Hansen.

Hockey-regler

Dette er de vanligste forseelsene innenfor ishockey-sporten:

Holding: Holding i drakt eller spiller.

Tripping: Slag på skøyta så spilleren faller.

Slashing: Slag på hanske/kølle. Jo høyere opp på kølla, jo større sjanse for å bli avblåst.

Hekting: Holde igjen spiller i arm eller kropp med kølla.

Krysstakling: Kraftig dytt i ryggen på spiller.

Roughing: Slåssing. Gir uansett straff. Kastes hanskene er det matchstraff (utvisning for resten av kampen).

Takling mot hode/nakke: Når en spiller går inn med takling mot hode/nakke med armene.

Takling bakfra: Når en spiller går hardt inn i ryggen på uoppmerksomspiller.

Interference: Takling av spiller som ikke har pucken.

Charging: Gjentatt forsøk (gjerne tre-fire skritt) på takling av spiller som ikke har pucken.

Boarding: Hard og intensiv takling av en spiller mot vantet av banen.

Hockey-termer

Her er noen av de vanligste hockey-termene:

Powerplay: Betyr at det ene laget har en spiller utvist (som regel i to minutter) og at de spiller i undertall fire mot fem. Et lag kan likevel aldri spille med færre en tre spillere som følge av utvisninger.

Suddent Death: Ved uavgjort etter tre perioder spilles 5 minutter tilleggstid, hvor det laget som scorer først vinner kampen.

Senter line: Det rød midtlinja på tvers av banen.

Blue line/blålinja: En linje som deler inn banen i tre seksjoner; en defensiv sone, en midtsone og en offensiv sone. Det er disse linjene som brukes i bedømming av offside i ishockey.

Mållinje: Linjen som går på tvers og utgjør der målene står, målstreken.

Kommentarer til denne saken