Serverte bygdefolk kveldsmat fra alle verdenshjørner

Småjentene Mirna og Maria vil gjerne smake maten som mamma Hala finner blant de arabiske rettene.

Småjentene Mirna og Maria vil gjerne smake maten som mamma Hala finner blant de arabiske rettene. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

VÅLER: Luktene fyller kirketorget, og bygdefolket møter spent opp; hva får de å spise i kveld? Er det sterkt? Vålers nye innbyggere fra alle verdenshjørner har stått ved grytene.

DEL

Injera fra Eritrea, empanadas fra Ecuador, hummus og tabule fra Syria og fra Somalia. Dette er noen av smakebitene som Vålers nye innbyggere serverte sine sambygdinger på kirketorget under bispevisitasen sist uke.

Folk lot seg ikke be to ganger. Selv om det var litt skepsis; er det for sterkt? Det var det tydeligvis ikke, for innhogget i maten var stort.

– Har du smakt injera?

Yacob fra Eritrea er veldig ivrig på at vi skal smake hans versjon av nasjonalretten injera.

Yacob fra Eritrea er veldig ivrig på at vi skal smake hans versjon av nasjonalretten injera. Foto:

Yacob fra Eritrea er ivrig. Og stolt. Injera er det beste eritreere vet. Dette brødet er Etiopias nasjonalrett og spises til alle måltider. Eritreerne har stekt store stabler av det som ligner en pannekake, men som egentlig er et mykt flatbrød. Det har en nøttaktig surdeig-smak og er svært lett i konsistensen. Det kan spises sammen med et utall ulike dippsauser og curryer, og denne gangen er det en sterk og velsmakende kjøttsaus som serveres. Litt uvant er det for nordmenn å dyppe brødet i kjøttsausen og legge innpå.

Familien fra Equador er et fargerikt innslag i Våler. Her er det Blanca, Kimsa og Sayana sammen med Yacob fra Eritrea og Eva Wenstad og Henriette Svenneby, som er blant de frivillige som driver språkkafeen i Våler.

Familien fra Equador er et fargerikt innslag i Våler. Her er det Blanca, Kimsa og Sayana sammen med Yacob fra Eritrea og Eva Wenstad og Henriette Svenneby, som er blant de frivillige som driver språkkafeen i Våler. Foto:

De arabiske rettene har er svært forskjellige de afrikanske. Aromatiske og velsmakende. Og så alt det søte; de søte kakene og dessertene.

Å lage mat sammen og sitte sammen i fellesskapet rundt matbordet er den beste arena å bli kjent på. Derfor har Henriette Svenneby og Eva Wenstad tatt sine sambygdinger med på dette. Rett fra språkkafeen som er åpen for alle nasjonaliteter i biblioteket annenhver mandag.

Hana med Anas, biskop Solveig Fiske med Mirna og Maria foran, Blanca, Sayana, Hala, Nermine, Maher og Yacob samlet ved det fristende matbordet.

Hana med Anas, biskop Solveig Fiske med Mirna og Maria foran, Blanca, Sayana, Hala, Nermine, Maher og Yacob samlet ved det fristende matbordet. Foto:

– Folk spådde at dette initiativet ville dø ut etter kort tid. De har ikke fått rett. Nå har vi etablert et godt fellesskap med like stor nytte for de innfødte som de tilflytte. Vi har det så trivelig og det er så lærerikt, sier Henriette Svenneby.

Artikkeltags