Gå til sidens hovedinnhold

– Ikke vær redd gratisjobbing

Artikkelen er over 6 år gammel

KONGSVINGER: Butikksjef Ali Mahmudi (22) vil inspirere innvandrere til å skaffe seg en plass i arbeidslivet slik han selv gjorde.

De 30 elevene hadde et nytt lys i øynene etter å ha blitt motivert av 22-åringen fra Afghanistan under en skoletime på Glåmdal interkommunale voksenopplæringssenter (GIV).

Den svært unge butikksjefen ved Kiwi i Vormsund gjorde lynkarriere uten annet i bagasjen enn pågangsmot, og oppskriften delte han onsdag.

– Dette trengte vi å høre. Nå vet jeg at det er mulig å få til det jeg vil, sa Nessrin Youssef fra Syria etter foredraget.

Må tørre å snakke

Sammen med distriktssjef i Kiwi, Ingunn Sørli, ga han elevene førstehånds informasjon om hva en sjef ser etter hos en jobbsøker. Nøkkelen som åpner døra inn til arbeidslivet er alltid den samme: Språket.

– Du må bli god i norsk. Du kan alltids få hjelp til å skrive en søknad og en CV, men du er nødt til å møte sjefen selv. Da må du kunne kommunisere, presiserte Ali for de lydhøre elvene.

– Ikke vær redd for å si noe feil. Det er mye bedre å snakke, og la andre rette på deg, råder han.

– Jobb gratis

I et land der åttetimersdagen står sterkt og overtidsbetaling er et viktig tema, var Alis framgangsmåte for å skaffe jobb trolig noe uvant for butikksjefene han oppsøkte. Selv er han ikke i tvil om at han gjorde det rette.

Etter å ha hatt språkpraksis i en ICA-butikk gjennom norskkurset, hadde Ali fått nyttig erfaring, men stilte svakt i forhold til norske jobbsøkere. Løsningen ble å vise seg fram i praksis:

– Jeg sa til sjefene: «Test meg! La meg jobbe gratis i ei uke og vise hva jeg kan», forteller Ali, som har beholdt innstillingen om å gi det lille ekstra.

Han råder innvandrere, og også nordmenn, til å være rause og si ja til ekstra oppgaver for å få fotfeste i arbeidslivet.

– Ikke vær redd for å jobbe gratis. Du får kanskje ikke noe igjen der og da, men det vil lønne seg i lengden. Det er en investering i framtida. Sjefen legger merke til innsatsen din, og nye muligheter åpner seg, sier Ali, som fikk sin første butikksjef-stilling drøye to år etter at han kom til Norge.

Se sjefen i øynene

Hele uka har innvandrerne ved voksenopplæringssenteret i Kongsvinger hatt jobbsøking som tema. De har søkt på stillingsannonser, og skal torsdag intervjues av lokale arbeidsgivere for å trene på situasjonen.

Flere av elevene har søkt jobb på nettopp Kiwi, og skal intervjues av Alis sjef, Ingunn Sørli. Hun vet hva hun ser etter;

– I tillegg til språk, er førsteinntrykk ekstremt viktig. Hils, presenter deg og se sjefen inn i øynene. Vis at du virkelig vil ha jobben, sier Sørli, og råder alle jobbsøkere til å sette seg inn i bransjen de søker jobb i.

– Ali visste mye om Kiwi og NorgesGruppen – nesten mer enn meg, ler hun.

Venner på jobb

Da den unge mannen fikk tilbud om butikksjefstillingen i Vormsund, flyttet han fra leiligheten og nettverket han hadde opparbeidet seg i Arendal. Det angrer han ikke på.

– Det finnes masse muligheter i Norge. Ikke vær redd for å forlate venner og familie for å gripe sjansen – det finnes mange snille mennesker som vil ta deg imot med åpne armer, sier 22-åringen, og forteller at nettopp vennskap er del av oppskriften for å lykkes med å jobbe seg oppover:

– Ta kontakt med kollegene dine og skaff deg venner på den nye jobben. Da blir det aldri kjedelig å være der, og jobben blir en livsstil, sier Ali, som sikter mot nye mål innen matvarebransjen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.