Denne feilen er livsfarlig

Noe av det viktigste er å sjekke selve slangen. Knekk eller bøy slangen og se etter sprekker. (Foto: Pressebilde/ANB)

Noe av det viktigste er å sjekke selve slangen. Knekk eller bøy slangen og se etter sprekker. (Foto: Pressebilde/ANB)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Følg propanvettreglene - lytt til ekspertene.

DEL

(Siste) Det kan være smart å sjekke propanbeholderen din i påsken.

Er det lenge siden du har vært på hytta, bør du se nærmere på propanbeholderen. Ulykker kan forekomme ved lekkasjer, slitte slanger og pakninger.

Forholdsregler

Selv om det er flere ulykker med elektrisitet enn med gass, er det uansett viktig å følge en rekke forholdsregler for å unngå uheldige situasjoner.

Kai Arne Trollerud, sikkerhetsansvarlig i propanleverandøren AGA, understreker likevel at det er mye som skal til for at det går galt med propan.

 – Propan er ikke ufarlig, men om du håndterer det på samme måte som forskriftene sier, er du trygg, sier han.

Noe av det viktigste er å sjekke selve slangen. Knekk eller bøy slangen og se etter sprekker. Alle slanger skal være oransje og ha en «best før»-merking.

– Fyll også en bøtte med såpevann og sjekk slangen på samme måte som du sjekker en sykkelslange. Gjør det samme med koblingene på gassutstyret, forteller Trollerud.

Gasslukt

Kjenner man gasslukt eller registrerer lekkasjer, skal man stenge gasstilførselen omgående og ta av regulatoren. Man må fjerne alle tennkilder som sigaretter, åpen ild og elektrisk verktøy.

Luft grundig med åpne vinduer og dører og vurder evakuering. Man må holde en avstand på minimum 300 meter fra varmepåvirket flaske.

–  Vi anbefaler alle å lese igjennom propanvettreglene, sier Trollerud.

Det er tillatt å oppbevare store mengder gass til personlig bruk - 55 liter i boenhet og 90 liter i frittliggende bod, garasje og sjøhus.

Fin ferie

– Selv om propan er trygt å bruke, må man alltid sørge for at utstyret holder god standard. Uansett hvor du bruker propan, er det viktig å følge propanvettreglene. Dersom man behandler propanflaske og utstyr på riktig måte, kan man gå en fin påskeferie i møte, sier Morten Roness i AGA. (ANB)

Artikkeltags