Søndag ettermiddag møttes politikere, ansatte og brukere på Syningom, og andre fra lokalbefolkningen opp for å vise sin motstand mot Syningom omsorgssenters nedleggelse.

Dette omsorgssenteret har i en årrekke vært et tilbud for rusmisbrukere i Oslo til å gjøre noe med sin livssituasjon, og samtidig komme bort fra sitt eget nærmiljø i hovedstaden.

Langs fylkesvei 209 på Austvatn brant det bål, og de fleste av de oppmøtte sto med hver sin fakkel i mørket. Flere stemmer holdt sine appeller under dette møtet, blant andre Monica Glomsås Westby, som er ansatt ved Syningom.

– Jeg blir rørt over å se så mange som har kommet, åpnet hun sin appell med å si.

– Vi er faglig uenige i Oslo kommunes ønske om å legge ned. Vi mener det er nødvendig med et tilbud med avstand til Oslo, sa hun videre.

Vil legge ned etter 100 år med omsorg

Støtte fra ordføreren

Det var hun ikke alene om å mene. Ordfører i Nord-Odal, Lise Selnes, vil gjerne vite mer om hvorfor Oslo kommune vil legge ned, og kan vanskelig se for seg at det dreier seg om noe annet enn økonomiske hensyn.

– Hvis det ikke er for å spare penger, hvorfor skal det da legges ned så fort? spurte hun ut til de oppmøtte, og fortsatte:

– For oss dreier det seg selvfølgelig om arbeidsplasser. Så ærlig er jeg, men det handler om mer enn det også. Det handler også om å gi brukerne et tilbud utenfor Oslo. Ikke legg ned 1. mai 2020. La Syningom stå til evig tid.

– Like tragisk som fengselet


Selnes har tidligere omtalt denne saken som like tragisk som nedleggelsen av Bruvoll fengsel, og har på ingen måte tenkt til å miste engasjementet for denne saken med det første.

– Mine tanker er hos dere som jobber på Syningom og er brukere. Dere er i en kjempetøff situasjon, men vi tenker på dere, sa hun til slutt.

Legger ned Syningom – vil ha brukerne tilbake til nærmiljøet i Oslo: – Ingen kan skape et hjem på institusjon

Flere profiler

Også den lokale politikerprofilen Einar Olav Skogholt talte, og var helt på linje med Selnes.

– Jeg trodde nesten ikke det var sant da jeg så dette i avisen (Glåmdalen), sa Einar Olav Skogholt.

– Det gårfor fort

– Vi må gjøre alt vi kan for å beholde arbeidsplassene og, at brukerne fortsatt får ha muligheten de har nå, ytret han videre.

Andre politikere var også på plass. Leder Tanja Kristoffersen fra Helsepartiet i Sør-Odal hadde også noen ord hun ønsket å dele. Heller ikke hun er nevneverdig imponert over nedleggelsen.

– Når økonomiske hensyn går menneskelige behov, blir dårligere avgjørelser tatt.

– Syningom reddet livene våre


Tror på seier

Hun sparte ikke på kruttet, da hun la fram viktigheten for at Syningom blir værende.

– Å legge ned dette er i verste fall å utsette flere mennesker for livsfare. Dette er et veldig lite gjennomtenkt forslag. Et menneskeliv er verdt mer enn dette, mener Kristoffersen.


Også fra Helsepartiet i Oslo var det støtte å få fra øverste hold. Lene Sundfær Haug gikk høyt ut, og ønsket å spre håp.

– Det er ikke kapasitet i Oslo. Det er snakk om å legge ned noe, uten å ha noe annet klart. Det virker det ut som om bystyret er i ferd med å skjønne, og jeg tror det blir flertall i bystyret for at Syningom skal bli stående. Jeg tror dere vinner denne kampen, i hvert fall for denne gang, sier hun.