– Årsaken til vond lukt trenger ikke å være rester av søppel, men kan også være inngrodd røyklukt eller matos, sier Lars Petter Bjaaland i Relekta.

Skyldes den dårlige lukten at katten har tisset i bilburet, oppkast på teppet eller at søppelposen etter siste rekemåltid har blitt stående i skapet, er det mulig å bruke et rengjøringsmiddel eller et rensemiddel for å bli kvitt lukten.

– Et basisk rengjøringsmiddel med høy pH er det som fungerer best på organisk eller bakterielt smuss. Det vil si at kilden til skittet er fra mennesker, dyr eller naturen, sier Bjaaland.

Graden av pH sier noe om surhetsgraden i en væske. Rengjøringsmiddel med en lav pH er mer effektivt på for eksempel rustflekker og kalkbelegg.

Ifølge takstmann Roger Andersen i taksteksperten.no er det viktig at det er ryddig, rent og god inneluft. Men selv om boligen ser strøken ut, kan vond lukt som sitter i veggene gjøre potensielle kjøpere skeptiske.

– I noen tilfeller kan vond lukt være et tegn på at det er feil eller skader ved en bolig, som fukt- eller råteskader, lekkasje i rør, skader på grunnmur eller taklekkasje. I slike tilfeller vil boligen synke i verdi, sier Andersen til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Dårlig renhold over lang tid, eller mye røyking inne, gjør det nesten umulig å bli kvitt lukten ved kun å vaske og lufte.

– Da må det mer inngående grep til, som å fjerne alle møbler og tekstiler, før man vasker og maler veggene på nytt. Om nødvendig benyttes spesialmaling som innkapsler dårlig lukt, sier Bjaaland.

Et raskt søk på nettet viser at det finnes flere kjerringråd mot vond lukt. Bakepulver som strøs i møbler og vask med eddikvann er to metoder.

– I enkelte tilfeller kan det sikkert ha noe for seg. Men det er viktig å tenke på at lukten ofte skyldes smuss som inneholder bakterier, sier han. For å fjerne organisk og bakterielt smuss helt må det et rengjøringsmiddel til, sier Bjaaland.

Han legger til at rengjøringsmidlene er laget slik at de kjemisk løser opp og legger seg mellom smusset og overflaten slik at det lar seg fjerne med en klut eller støvsuger, forklarer Lars Petter Bjaaland. (ANB)

Typiske kilder til vond lukt:

  • Hunde- og katteekskrementer
  • Røyklukt
  • Matos
  • Søppel
  • Matrester
  • Svette sko og treningsklær
  • Fuktighet og råteskader
  • Skitt og smuss