Gå til sidens hovedinnhold

Hvor tydelig tør Erna være?

I Storbritannia er statsminister Boris Johnson klar for en pint på pub'n. Når er Erna Solberg klar for å åpne opp? Svaret kan komme onsdag.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Målet på fotballøya er full sosial gjenåpning, konserter og fulle tribuner innen 21. juni. Unntaket er selvsagt utenlandsreiser, der er man avhengig også av lover og regler i andre land. Boris Johnson sier de er i rute med den firestegs gjenåpningsplanen han presenterte i februar.

Onsdag skal vår statsminister, Erna Solberg, redegjøre i Stortinget for håndteringen av pandemien og – ikke minst – regjeringens strategi for gjenåpning av det norske samfunnet. Vi håper hun vil være så konkret som det er mulig å være i usikre tider. At hun våger å streke opp en mållinje for oss. Noe vi kan feste blikket på når vi nå går inn i det som tegner til å bli en meget krevende innspurt i kampen mot koronaviruset. Det føles som om pusten er i ferd med å gå ut av endel av oss. Mange er, om ikke slitne, så iallfall veldig lei. Men vi må holde ut. Kan ikke gi oss nå. Onsdag må Erna gi oss en dose motivasjon.

Vi er gode på dugnad her i landet. Men vi liker dem aller best når vi kan puste ut med pils, pølser og en god prat etter noen timer. Denne dugnaden har snart vart i 13 måneder.

Erna er flink til mye, men hun er ingen spåkvinne, vi vet det. Hun kan ikke vite med sikkerhet hvordan pandemien utvikler seg i ukene og månedene som kommer. Ingen vet om det kommer nye mutanter, en fjerde bølge eller om det blir mer vaksinetrøbbel. Det er mye vi ikke vet om morgendagen.

Men statsministeren kan – og bør – gi oss et mål. Si at hvis vi lykkes i å slå ned den tredje bølgen, har forventet progresjon i vaksineringen og det ikke dukker opp noe uventet, ja da skal vi gjenåpne til et tilnærmet normalt nivå fra 1. juli, for eksempel. Eller 15. juli eller 1. august. Et mål som er realistisk.

Det er krevende å leve med mye usikkerhet. Erna kan ikke fjerne den. Men hun kan synliggjøre at det er en slutt på dette. Og at slutten er innenfor rekkevidde. At vi snart kan ta oss en halvliter eller hva vi nå lengter etter, vi også. Akkurat som Boris.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.