- Vi har ennå ikke hatt samtaler med de andre partiene, og derfor er det for tidlig å si noe, sier ordfører Kamilla Thue i Ap.

Hun og partiet skal snakke med alle de andre partiene denne uka. Det samme skal Senterpartiet, som må ha støtte fra minst ett av de borgerlige partiene for å kunne få ordføreren også i et eventuelt mindretallsstyre. Arbeiderpartiet får nemlig støtte fra SV, det bekrefter partiets toppkandidat Kjell-Ivar Pettersson overfor Glåmdalen, og Ap vil derfor ha støtte hos 10 representanter, én stemme mer enn Senterpartiet alene. Hvis ikke Senterpartiet og Arbeiderpartiet finner en flertallsløsning sammen, og blir enige om ordfører-, varaordfører- og komiteverv, er begge avhengige av støtte fra ett eller flere av de borgerlige partiene for å kunne danne et flertall.

Arbeiderpartiet vil i så fall klare seg med støtte fra Høyre, mens Senterpartiet må ha stemmene fra Høyre og enten Venstre eller Frp.

Høyre er med sine tre representanter det største borgerlige partiet, og forhandlingsleder Hans Einar Holth sier til Glåmdalen at partiet er åpent for det meste, men at alt foreløpig er uavklart.

- Vi er invitert til samtaler med Ap, Sp og de andre borgerlige partiene, og så får vi se hva som skjer, sier han.

Frps toppkandidat Sten Gjermund Fjeldskogen bekrefter at heller ikke hans parti har tatt stilling til et eventuelt samarbeid med noen, men at det blir samtaler med andre partier denne uka.

EIDSKOG-VALGET

  • Senterpartiet ble største parti ved høstens kommunevalg i Eidskog med en oppslutning på 36 prosent.
  • Både Sp og Ap får ni representanter i det nye kommunestyret. Høyre får tre, Frp får to og Venstre og SV får én hver.
  • For fire år siden fikk ingen partikonstellasjoner flertall, og Arbeiderpartiet og Kamilla Thue har derfor styrt med et mindretall.