Sjelden har så mange sett fram til å få et sprøytestikk eller to i armen. Massevaksinering skal stagge koronapandemien og gi oss hverdagen tilbake.

Men hva med dem som nekter?

De som ikke vil ha sprøyten, ikke fordi de av medisinske årsaker ikke kan, men rett og slett fordi de ikke vil. Skal de også få reise til Syden med fly, gå på konsert og sitte tett i tett på restauranter når samfunnet åpner opp igjen? Eller skal disse godene, i en overgangsperiode, være forbeholdt de vaksinerte og immune?

Statsminister Erna Solberg skal onsdag presentere regjeringens gjenåpningsplan. Den vil trolig sette fyr på debatten om hvorvidt de samme reglene skal gjelde for alle, enten man velger å vaksinere seg eller ei. I Storbritannia raser vaksinepass-debatten, og i EU jobbes det med et såkalt «Digital Green Certificate», som skal dokumentere at du er vaksinert, har testet negativt eller er immun etter å ha hatt sykdommen. «Vaksine-passet» kan bli nøkkelen til å forflytte seg mellom EU-landene. Flere flyselskaper jobber parallelt med egne regler og krav til sine passasjerer.

I Israel er 80 prosent av den voksne befolkningen vaksinert. Aftenposten forteller i en reportasje om innbyggere med «grønt pass» som kan gå på konserter, spise ute og gå på jobb som før. Uvaksinerte innen helsevesenet risikerer derimot å bli omplassert til mindre utsatte jobber. Det diskuteres om ansatte som ikke er vaksinert eller kan dokumentere en fersk, negativ koronatest skal utestenges fra skoler, sykehjem og andre arbeidsplasser med høy risiko. Studenter som ikke vaksinerer seg, må belage seg på å sitte hjemme foran en skjerm, mens vaksinerte studenter får komme tilbake til universitetet.

Dette er en forsmak på dilemmaer også vi må ta stilling til.

Folkehelseinstituttet (FHI) har så langt uttalt seg skeptisk til vaksinepass, som kan oppleves diskriminerende og som et press for å ta vaksinen. Debatten setter individuelle rettigheter opp mot det solidariske ansvaret vi har for å slå ned pandemien. Hva veier tyngst?

Å ta vaksine er frivillig. Men det betyr ikke at det ikke kan, og bør, få konsekvenser å la være. Som for eksempel å måtte belage seg på norgesferie adskillig lengre enn den vaksinerte naboen din, eller fortsette med hjemmekontor mens kollegene dine returnerer på jobb. Dette er problemstillinger vi er nødt til å forholde oss til.