Gå til sidens hovedinnhold

Hunder trenger også refleks

Artikkelen er over 4 år gammel

Mange hunder blir skadet eller drept i trafikken. Flere av dem kunne vært reddet om de brukte refleks.

Forsikringsselskapene får stadig meldinger fra fortvilte hundeeiere som har opplevd å få hunden sin skadet, eller i verste fall kjørt i hjel i trafikken.

Veterinær og daglig leder ved AniCura Dyresykehuset Bergen Nord, Tor Kvinge, viser fram røntgenbilder som viser hvor ille et kvestet lårbein på hund ser ut.

– Hver uke får vi inn hardt skadede hunder på dyresykehuset. I flere tilfeller står ikke livet til å redde. Dette er fryktelig for både hund og eier. Vi mener at mange av disse ulykkene kunne vært unngått dersom hunden hadde brukt refleks. I mange tilfeller mangler også den som lufter hunden refleks, noe som gjør det enda vanskeligere å oppdage dem i trafikken.

– Hunden skal gjerne luftes morgen og kveld, og i mørket er det umulig for bilister å se hunden om den ikke har refleks på, påpeker Kvinge.

Den erfarne veterinæren legger til at skadene etter sammenstøt med bil ofte er omfattende. Operasjonene kan være både kompliserte og kostbare.

­– Jeg har møtt mange eiere som er knust fordi hunden er påkjørt og hardt skadet eller død. Min bønn til alle hundeeiere er at de må bruke refleks på hunden sin. Det er min innstendige oppfordring, sier veterinær Tor Kvinge.

 

– Vi vet at kun 3 av 10 voksne bruker refleks, og vi vet at det også er mange hunder som går uten, sier pressekontakt i Tryg Forsikring, Arvid Steen.

Han mener at hundeeiere da velger bort en billig livredder. Velger du ikke å bruke refleks, vil ikke sjåføren se deg før avstanden er 25 meter eller mindre. Dette tilsvarer ett sekund hvis bilen holder en hastighet på 80 kilometer i timen.

– Hunden er mindre enn deg og kan være både kjapp og litt uberegnelig. Dermed kan den være enda vanskeligere få øye på, sier Steen.

Det er ikke bare i vinterhalvåret man bør bruke refleks på hunden.

– For det første er hunden mer synlig med refleks på seg. Hunden kan også bli borte, kanskje stikker den av etter en påkjørsel og er i sjokk. Da vil det være mye enklere å finne igjen hunden om den utstyrt med refleksvest, understreker Arvid Steen.

 

Kommentarer til denne saken