Sommeren er her. Temperaturene kryper over 20 grader, god mat på grillen og badeturer. Den beste tiden på året, synes mange. Men risikofritt er det på ingen måte når små og store skal ut i båt eller kaste seg i vannet.

Så langt i år har 25 personer mistet livet i drukningsulykker her i landet, i tillegg har to nordmenn omkommet i drukningsulykker utenlands. Og det altså før sommeren er her for alvor. 40 prosent av drukningsulykkene i Norge skjer om sommeren, melder Redningsselskapet, som oppfordrer alle til å friske opp i sjø- og badevettreglene nå som gradestokken kryper oppover.

«Tenk på hvordan sommerens turer i båt, på stranda eller langs sjø og vann kan bli så trygge som mulig», oppfordrer Tanja Krangnes, fagleder for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

En av drukningsulykkene i mai skjedde på Møkeren i Kongsvinger kommune, der en mann i 60-årene omkom.

Og det er flest menn som mister livet også i drukningsulykker. 23 av de omkomne ved utgangen av mai, var menn. 48 prosent av de som druknet var menn over 60 år, ifølge Redningsselskapet, som videre opplyser at av de totalt 27 personene som har druknet, har 11 omkommet fra fritidsbåt og fire fra yrkesbåt. 10 personer druknet etter fall fra land, mens to personer har omkommet i badeulykker i utlandet.

Og all statistikk tilsier dessverre at vi vil få en rekke nye drukningsulykker i ukene og månedene som kommer. Om sommeren er drukning i forbindelse med bruk av fritidsbåt, fall fra land og under bading er de vanligste årsakene.

Akkurat som i trafikken er det relativt små tiltak som skal til for å gjøre livet på og ved vannet tryggere. Det gjelder bare å kunne dem – og respektere dem. Gjør man det, er det bare å nyte årets første sommerdager. Slår værmeldingene til, blir det muligheter for en dukkert – iallfall for de tøffeste – i disse dager.