Gå til sidens hovedinnhold

Holder med ungdommen

Artikkelen er over 1 år gammel

Bør 16-åringer få stemmerett ved kommunevalg? Ja, hvorfor ikke?

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen fikk et hyggelig møte med lokal ungdom, da hun besøkte Skarnes videregående skole i forrige uke. De diskuterte politiske saker, og stortingspresidenten oppfordret de unge til å engasjere seg og – ikke minst – bruke stemmeretten når de er gamle nok. Hvilket bringer oss inn på et tema Tone Wilhelmsen Trøen og flere av ungdommene ikke var helt enige om:

Når er unge mennesker gamle nok til å stemme ved kommunevalg, og gjennom stemmeretten kunne påvirke hvordan lokalsamfunnet skal utvikles?

Les også: - Vi bør ha stemmerett!

Stortingspresidenten vil holde på 18 år som stemmerettsalder. Ungdommene, representert ved blant andre Ole Jacob Toterud og Joakim Torstensen Tøftum, vil senke aldersgrensen til 16 år ved kommunevalg.

Vi holder med den yngre garde i denne saken. Ungdom er storforbrukere av de tjenestene en kommune tilbyr; skole, helsetjenester, fritidsaktiviteter, kultur, idrettsanlegg og kollektivtransport. De sitter på brukererfaring som vi, som samfunn, kan dra enda større nytte av.

Dessuten berører de valgene politikerne fatter i dag framtida til dem som skal bo her i tiårene som kommer, de som om 15–20 år skal finne hjemkommunen så attraktiv at de velger å bosette seg her.

Så er 16-åringer modne nok til å få lov til å stemme? Vel, de har iallfall gjennomført 9–10 års skolegang, og bør ha kunnskap nok om samfunn og politikk til å avlevere en veloverveid stemme. På Skarnes diskuterte elevene temaer som koronatiltak, legalisering av marihuana, sosiale medier, demokrati og arbeidsledighet med stortingspresidenten. Det ungdommelige engasjementet er noe kommunene kan kapitalisere på.

Vi må dessuten ha i bakhodet at eldrebølgen som nå kommer skaper en skjevhet som stemmerett til 16-åringen kan bidra til å utjevne.

Les også: Eldrebølgen kommer - det er på tide å gi 16-åringer stemmerett.

Det «verste» som kan skje, er vel strengt tatt at ungdom engasjerer seg i så stort antall at de får reell innflytelse på resultatet. Og det er vel ikke så farlig?

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.