Fra 1911 drev han landhandleri i Brandval, som da var en del av Solør. I 1915 fikk han fast stortingsplass for kretsen Solør for arbeiderbevegelsen. Han døde i 1916.

Hvamstad, som opprinnelig kom fra Brandbu, fikk bare fire måneder som stortingsmann. Men det var sammen med aktiviteten hans i den lokale arbeiderbevegelsen nok til at arbeidere i Solør reiste en minnebauta over ham ved Furuseth samfunnshus i Hof. Det huset ble bygd av kommunistlaget og arbeiderlaget i årene 1913–1915.

Flytte bautaen

Nå vil Arneberg arbeiderlag flytte bautaen fra Furuseth samfunnshus. Aller helst vil man reise den igjen på rådhusplassen på Flisa, eller en annen plass i umiddelbar nærhet til rådhuset.

– Vi må søke kommunen om dette. Vi mener at Hvamstad fortjener en plass der. Årsaken til at vi vil flytte bautaen, er at framtida til Furuseth samfunnshus er høyst usikker. Arneberg arbeiderlag ble for et års tid siden invitert til å delta i driften av Furuseth. På grunn av uklare eierforhold og forplikter ellers, trakk arbeiderlaget seg fra dette, sier leder i Åsnes Ap, John Oppi, og nyvalgt leder i Arneberg arbeiderlag, Asbjørn Venberget

Hvor skal den stå?

Usikkerheten rundt framtida for dette samfunnshuset gjør at arbeiderlaget ønsker å flytte bautaen over Ivar Hvamstad.

– Bautaen er arbeiderlagets eiendom og svar, så ingen kan nekte oss å flytte den. Spørsmålet er bare hvor vi skal plassere den. Vi mener at rådhusplassen eller annet sted i nærheten av kommunehuset er rette stedet. Nå får vi se hva vi får for svar på den forespørselen, sier Venberget og Oppi.