Et eksklusivt sted å bo

Tettere på livet i trærne kommer du ikke.
Av
Publisert

Trolsk dis danser mellom grantrærne og harmonerer godt med Finnskogens mystiske renommé. Fra tretoppen har man et mektig skue utover Finnskogen og Gjesåsvannet, knappe kilometeren unna. I klarvær kan man se helt til Hedmarksvidda med Budor-fjellene i horisonten.

– Urinstinktet i oss liker å komme opp i høyden og få oversikt, det gir en ro, synes Christine Mowinckel.

Alternativ gårdsdrift

Da Molde-jenta Mowinckel møtte odelsgutten Kristian Rostad og han fortalte hvor han kom fra, ble hun først veldig skeptisk. Men skepsisen varte ikke lenge.

⌂ Ekteparet Kristian Rostad
og Christine Mowinckel

Pan tretopphytter, åpnet i 2018

Finnskogen i Solør. Her driver paret gård i Gjesåsen og har bygget hyttene som del av gårdsutvikling på egen eiendom

– Første gang jeg kom hit var en solskinnsdag. Gården ligger på en høyde, med et godt skue utover. Her har jeg åser og et vann å hvile blikket på. Området er veldig vakkert og med et fantastisk lys, sier Mowinckel.

Paret har drevet familiegården i Gjesåsen i snart seks år. Her har de skog, jord og korn, og de driver med kyllingproduksjon. For tre år tilbake kjente de at noe måtte skje.

Ideene dreide raskt mot ressursene de sitter på og hvordan tilby opplevelser og turisme på en ny måte.

De la frem tankene om moderne tretopphytter for sivilarkitekt Espen Surnevik, som tente på ideen. Derfra rullet ballen. Det tok akkurat to år før de to tretopphyttene sto klare til å ta imot de første gjestene.

Pan-hyttenes moderne arkitektur bryter med omgivelsene, samtidig som formen passer inn landskapet.

– Vi ville skille oss ut. Her er det moderne arkitektur og komfort med ferdig oppredde senger, strøm, innlagt vann og rengjøring. Her skal man slippe å bruke tid på å komme i gang. Man skal kunne dra rett ut og fiske, sykle eller slappe av med et rødvinsglass og en god bok, sier Rostad.

Siste året har de unike hyttene høstet mye oppmerksomhet, både i nasjonal presse og magasiner og på TV2. Også internasjonale magasiner har fått øynene opp for Pan. Blant annet kan Stern, Vouge France, Dezeen, Frame, Elle Decoration Italia, Esquire, Designboom nevnes.

– Det er veldig stas med oppmerksomhet fra internasjonalt anerkjente magasiner, innrømmer Christine Mowinckel.

ANNET ENN TRAKTOR: – Bor man på en gård i dag, er ikke det ensbetydende med at man må sitte på en traktor hele tiden. Man kan gjøre ganske mye annet. For oss var det ikke aktuelt å bygge et kjempestort fjøs. Da brukte vi heller penger på dette, sier Christine Mowinckel og Kristian Rostad.

ANNET ENN TRAKTOR: – Bor man på en gård i dag, er ikke det ensbetydende med at man må sitte på en traktor hele tiden. Man kan gjøre ganske mye annet. For oss var det ikke aktuelt å bygge et kjempestort fjøs. Da brukte vi heller penger på dette, sier Christine Mowinckel og Kristian Rostad.

Populært i høyden

Frihetsfølelsen blant tretoppene og nærkontakt med naturen og dyrelivet, kan nå oppleves flere steder rundt om i landet.

Flere steder de siste årene har det dukket opp overnattingssteder i høyden.

Partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret tror mye av grunnen til at nordmenn setter pris på opplevelser i tretoppene, er at man kan være ute på tur kombinert med opplevelsen og spenningen oppe i trærne.

– Her får du utsikt, den romantiske ideen om et enkelt hytteliv, og du er så nær uberørt natur som det er mulig å komme, sier Øye.

Han synes det er positivt med oppblomstringen av tretopphytter i ulike varianter på forskjellige destinasjoner og legger til at trenden er helt i takt med den høye etterspørselen etter naturopplevelser utenom det vanlige.

UNIKE: Pan Tretopphytter i Finnskogen i Norge skiller seg ut med sin unike arkitektur i høyden

UTSIKT: De store vinduene følelsen av å være ute i naturen, selv om man sitter inne. Foto: Nora Frisvold

SOVEHEMS: Trapp opp til sovehems. Det er mulig å bestille spa-behandlinger oppe i hyttene

UNIKE: Pan Tretopphytter i Finnskogen i Norge skiller seg ut med sin unike arkitektur i høyden

UTSIKT: De store vinduene følelsen av å være ute i naturen, selv om man sitter inne. Foto: Nora Frisvold

SOVEHEMS: Trapp opp til sovehems. Det er mulig å bestille spa-behandlinger oppe i hyttene

Naturen slik den er

I motsetning til andre tretopphytter er ikke disse hyttene bygget i selve trærne, både av sikkerhetsmessige årsaker og for å la naturen forbli uberørt.

– I stedet for å føle at hele konstruksjonen svaier med vinden, vil trærne utenfor bevege seg mens hytta står i ro. Hyttene er beregnet til å tåle mer enn en dobbel orkan, så her står man støtt og jordet uavhengig av de ytre omstendigheter, påpeker Mowinckel.

Ved bålplassen utenfor kan en tilfredsstille savnet etter bare å sitte ute å fyre og nyte stillheten under en klar stjernehimmel.

– Folk er eksponert for støy hele tiden. Har du det stille rundt deg, er det ofte en telefon i nærheten som stresser deg eller et annet forstyrrende element. Derfor har vi hverken radio eller internett her, sier ektemann og med-gründer Rostad.

De er fornøyde med belegget det siste året. Belegget har vært bra. Det er mange internasjonale turister som tar turen til Gjesaasen.

– Det er mange amerikanere , og ellers spanjoler, belgiere og italienere. Men vi har også lokale overnattingsgjester vil se hjemstedet fra en ny vinkel. Det er veldig stas! Forteller Christine Mowinckel.

Noen foretrekker bare å være i og rundt hytta.
Ellers er det rikelig med tur- og sykkelstier, klatrepark i nærheten, hest og slede, kanefart, langrenn og kano eller robåt i Gjesåssjøen.

Flere vil være i naturen

Annie Haver, førsteamanuensis ved Norsk hotellhøgskole ved Universitetet i Stavanger, er glad for at det startes nye konsepter i bransjen.

– For å lykkes må man skille seg ut og skape en snakkis. Det handler om følelser, og som gjest eller kunde ønsker man å være spesiell og ha noe å skryte av, sier hun.

Up Norway skreddersyr reiser i Norge, primært til internasjonale turister. De sier de opplever stor etterspørsel etter unike overnattingssteder.

– Det er ingen tvil om at å finne luksusen i det enkle er en trend. Et økende antall reisende ønsker «bare å være» i naturen, i kontrast til å være aktiv i den, kommenterer grunnleggeren av Up Norway, Torunn Tronsvang.

BAD: Selv om hyttene er oppe blant tretoppene har de fortsatt det man trenger av fasiliteter.

BAD: Selv om hyttene er oppe blant tretoppene har de fortsatt det man trenger av fasiliteter. Foto:

Hjemmet mitt presenterer hus fra distriktet gjennom hele sommeren. Hver lørdag og onsdag presenterer vi et nytt og spennende hjem.

Artikkeltags