Nøden i flyktningleirene er like stor, selv om mediene skriver mindre om at titusener av flyktninger lever under uutholdelige forhold.

Vera Wold og Åsa Rejkestam drar for andre gang i år til Chios, men skal ikke jobbe for Dråpen denne gangen.

– Vi hadde meldt oss på for å jobbe for dem, ordnet flybilletter og overnatting. Men så legger kommunen ned Souda refugee camp, som vi var ved sist. Alle båtflyktningene kommer nå til Vial, en leir som drives av militære og som visstnok har enda vanskeligere forhold enn Souda, forteller Vera Wold.

Trude Jacobsen, som startet Dråpen i Havet er nå på vei til Lesbos for å starte ny hjelpevirksomhet der, men Dråpen jobber jo også fortsatt ved to andre leire i Hellas. 

(artikkelen fortsetter etter bildet)

 

Det ble for kostbart for Vera og Åsa å endre planene på så kort varsel, ettersom de frivillige betaler reise og opphold selv. Derfor ble de nå anbefalt å jobbe for Chios Eastern Shore Respons Team (CESRT) som drives av en gresk kvinne, Toula.

– CESRT jobber mer allsidig enn Dråpen gjorde på Chios. De holder oppsyn med havet og oppdager de overfylte gummibåtene når de kommer. Hjelper flyktningene med tørre klær, mat, drikke og førstehjelp. Det kommer nå svært mange barn, gravide og endel funksjonshemmede til leiren. En tredel av dem som lever i Vial-leiren er barn, sier Vera.

Totalt bor det nærmere 1500 i leiren, men mange setter nå opp teltene sine utenfor leiren. I Chios har CESRT et eget barnehus, hvor barna kan leke, ta en dusj, finne andre klær. De har også et engelsk-senter, ordner leiligheter, har et varehus med klær og deler ut mat og klær. Daglig lages det mat til 500 personer.

– Så her er det nok av oppgaver å ta fatt på! Alt drives ved hjelp av frivillighet og folk fra hele verden. Toula forteller at det nå er et desperat behov for både frivillige og økonomisk hjelp. Båtflyktningene fortsetter å strømme til øya fra Syria, Irak, Afghanistan. Jeg er ikke glad i å be om penger, men vet at behovet for hjelp er veldig stort og biter hodet av stoltheten, sier Vera.

På Chios kan de frivillige handle inn noe av det de trenger mest, uten fordyrende mellomledd og til glede for lokale, greske butikker.

– Jeg har derfor via Facebook bedt mine venner og bekjente der om noen kroner via Vipps til 93481332 eller til min egen Chios-konto 9801 55 90572. Alle monner drar, sier Wold.

Hun legger til at anskaffelsene vil bli dokumentert i ettertid.

–– Og selvfølgelig ønsker jeg også at folk kan gi sine bidrag til Dråpen i havet, en veldrevet organisasjon, som ligger hjertet veldig nær. Det var for denne frivillige organisasjonen Vera Wold jobbet da hun var på Chios sist vinter.