Gå til sidens hovedinnhold

Hjelp, vi må på ferie!

Regjeringen og norske helsemyndigheter har mye å skryte av når det gjelder håndteringen av koronapandemien. Klare retningslinjer for reisende nå på oppløpssida er ikke på skrytelista.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Folk står og tripper nå. Vi vil ha hverdagen tilbake. Et liv uten munnbind, med klemmer og med mulighet for å besøke andre land om vi skulle ønske det.

Men kan vi det? Og må vi i så fall testes på grensa? Hva med karantene? Er det tre eller ti dager som gjelder? Hotell eller kan man ha karantene hjemme? Hvilke regler gjelder for oss som har fått en dose i armen kontra dem som er fullvaksinerte? Hvor fort virker vaksinen? Hvorfor kan jeg ikke benytte ubetjente grenseoverganger når jeg er fullvaksinert? Er det lange køer?

Folk får ikke svarene de trenger på myndighetenes informasjonssider, og når åpenbart heller ikke fram når de prøver å henvende seg til toll-, helse- eller politimyndigheter. Så da kontakter de lokalavisa.

De siste dagene har det kommet en jevn strøm av henvendelser fra abonnenter og andre som lurer på om de kan reise på ferie eller på shoppingtur til Charlottenberg eller ei.

Og jammen synes vi det har vært vrient å svare på spørsmålene selv også. Både fordi vi ikke kan stå som garantist for at folk kan ferdes trygt over grensa, men også fordi regelverket er blitt i overkant innviklet.

Vi kontaktet assisterende helsedirektør Espen Nakstad for oppklaringer, men fortsatt er det mange som synes dette er vanskelig. Sverige er jo rødt, og Värmland kommer trolig fortsatt til å være det. Kan vi likevel reise, vi som er fullvaksinerte? Henvendelsene bare kommer og kommer.

Jo da, vi har gjort en knalljobb i kampen mot koronaviruset her i landet. Men når vi nå står og presser på mot utgangsdøra for å slippe fri – mens noen få passerer i «VIP-køen» ved siden av – kunne, og burde, myndighetene ha gjort en bedre jobb. Det burde ikke være vanskelig å finne ut om du kan reise karantenefritt over grensa eller ei. Men det er det. Bare spør noen som jobber på grensa. Eller oss.

Kommentarer til denne saken