Det var norske og svenske utvandrere fra Finnskogen og området rundt som fikk reist kirken, og at den ble kalt Kongsvinger, er trolig fordi det var det nærmeste litt større stedet i hjemlandet.

Kirkehus fra 1887

I hvert fall er det tanken som Don og Marilyn Mathsen har. De er i distriktet nå for å finne igjen flere av sine aner, og for å oppleve Finnskogen litt mer på nært hold.

Don er visepresident i det som tilsvarer menighetsrådet i Norge, og han og kona er stolte over at kirken har «overlevd» så lenge. De første sju årene var det uten kirkehus, men med en omreisende prest som besøkte menigheten. I 1887 sto kirkehuset ferdig.

Mange små kirkesamfunn på prærien har måttet gi opp, da befolkningsgrunnlaget er blitt mindre og mindre.

Kongsvinger Lutheran Church i byen Oslo, Minnesota, klarer seg godt, og har utvidet bygningsmassen. Kirken har 100 medlemmer, og halvparten av disse går til messe hver søndag, sier paret.

Så er kirken også viktig på internett; den har følgere over hele verden, ikke minst fra Norge.

På norsk og engelsk

Fra starten av var kirken en del av haugianerbevegelsen, men ble etter hvert en evangelisk- luthersk kirke.

Til midt på 30-tallet var sanger, bibler og annet religiøst materiell, mens gudstjenestene vekslet mellom å bli holdt på norsk og engelsk.

Nå er all aktivitet på engelsk, og det er de færreste som kan noe særlig norsk.

Don og Marilyn har både en åndelig og en praktisk forklaring på hvorfor nettopp Kongsvinger kirke har overlevd:

– Det må være Guds vilje. Og det at vi har en god dugnadsånd blant oss etterkommere av norske og svenske som kom hit rundt 1880, sier de to.

Dette er fjerde gangen paret er i Norge, og historiker Finn Sollien fra Kongsvinger har tidligere klart å finne slektninger av Don på Finnskogen. Nå går ferden videre dit, hvor de skal møte Yngve Moen.

Paret skal også videre til Trysil og også over til Sverige, og de har vært på gudstjeneste i Vinger kirke.