Jara skole er mestere i å delta på Oppfinnermessa i Grue. Der har de vært representert siden oppstarten for cirka 20 år siden. I dag deltar de i messa i Gruehallen.

Vi har fått tatt en sniktitt på noen av oppgavene og snakket med elevene.

Slik ble Stolvei til

Stolvei ser veldig spennende ut der Odin Alexander Rønning og Emilie Sund Midtsundstad viser fram det de har bygd sammen med Emil Andre Saxerud, Ronja Skrugstad og Hanne Kristine K. Sorknes: To stoler på et par langrennsski. De gleder seg til neste vinter, og ser ikke bort ifra at farkosten skal testes.

Det var Odin som fant på navnet Stolvei, ettersom farkosten kan brukes på vei og det er to stoler på den.

– Vi har brukt et par gamle ski og montert på to stoler. Så har vi malt litt, satt på lommer, ei gammel kasse som vi kan ha ting i og vi har også satt på det norske flagget, sier Odin Alexander og Emilie.

I tillegg har de lagd et skilt hvor det står Stolvei.

– Det er litt dumt at vi ikke har satt ratt på Stolvei, men det hadde blitt litt vanskeligere, sier Odin Alexander Rønning.

Bil med LP-plater

Gutta som har laget kjøretøyet «Gutta» satser på å trille langt i konkurransen i Gruehallen. De har testet «Gutta» i gymsalen på Jara, og Embret Granrud Negård forteller at den trillet hele lengden på gymsalen.

Og det er nok takket være de store LP-platene han har vært og hentet hos bestemor.

– Det var litt vanskelig da vi skulle sette på LP-platene. Vi har brukt to plater på hvert hjul, slik at det ikke ble vinglete. Vi har også fått bruke limpistol, og vi har malt. Det ble litt klinete. Og vi har satt på lykter, både foran og bak, forteller Embret Granrud Negård.

Han har bygd «Gutta» sammen med Kevin Alexander Erlandsson og Alekzander Olsen, og nå gleder gutta seg til å sende «Gutta» utfor rampen i Gruehallen.

Gamle luer har også fått en oppfriskning med pynt. Thelma Sparby, Ida Emilie Floen, Ingeborg S. Midtsundstad og Oda Neser har drevet med redesign, og tok med seg gamle luer hjemmefra. Med pynt har de fått et helt annet utseende.

Prioriterer messa

Jara har i år med 23 elever til Oppfinnermessa på Kirkenær 27. april. Lærer Ingunn Sawa forteller at Jara alltid har prioritert denne messa.

– Vi liker de kreative og de åpne oppgavene, der elevene forsker og finner ut ting selv. Samtidig møter vi andre skoler og ser hva de gjør. Alt dette er i tråd med lærerplanen, sier Ingunn Sawa.

Jara skole har alltid vært aktive med det kreative, og disse siste dagene før messa, er det full aktivitet i sløydsalen der alt finjusteres og skal være klart.

– Vi håper dette arrangementet fortsetter. Jara har også vunnet mange premier, men det er ikke det som er det viktigste, selv om elevene så klart synes det er moro, sier Sawa.