– Jeg er ikke den som pleier å få panikk fort, men der og da ble jeg redd. Jentene mine satt noen rader bortenfor, jeg kunne ikke se dem, ikke snakke med dem. Vi satt bare med hodet i fanget og jeg tenkte «hva i all verden er det som skjer», sier Jannicke Kvithyll.

Hun og familien, som bor i Fetsund, dro på ferie til den greske øya Korfu tidligere i sommer.

Hjemturen besto av flere mellomlandinger, og familien på fire måtte først innom Bari i Italia, så Krakow i Polen før de til slutt skulle lande i Oslo 20. juli. Slik gikk det imidlertid ikke.

Måtte nødlande

På den siste etappen, under flyturen fra Krakow til Oslo, oppsto det nemlig en nødssituasjon på Wizz air-flyet.

– Vi får plutselig en melding over høyttaleranlegget om at flyet måtte gjennomføre en nødlanding. Så kom det ikke noe mer informasjon enn det. Min første tanke var at noen var blitt dårlig på flyet, slik at vi måtte komme oss ned raskt. Vi fikk beskjed om å ta på oss setebeltene og holde oss i ro, forklarer Kvithyll.

Så kommer det en ny beskjed fra personalet. Det setter et støkk i 32-åringen, som har barna på 7 og 12 to rader foran seg i flyet. Familien hadde ikke fått plasser på samme rad, og jentene hadde ønsket å sitte sammen for å se på film under reisen.

– Vi får beskjed om å legge hodet i fanget og legge hendene over hodet. Da skjønte jeg ikke hva som skjedde, men jeg måtte sjekke at jentene hadde det bra. Så jeg heiste meg opp i stolen og fikk blikkontakt med den eldste, og da begynte vi begge å gråte mens vi så på hverandre. Jeg fikk ropt ut at de måtte gjøre som de ansatte sa, forteller hun.

Falsk bombetrussel

VG omtalte saken først, og de har også fått en uttalelse fra Wizz Air, som bekrefter at det hele dreide seg om en falsk bombetrussel.

Det hele opplevdes dramatisk, og Kvithyll forteller at personalet ikke kom med noen nærmere forklaring for hva det var som skjedde underveis. Samtidig merket hun at flyet raskt mistet høyde i lufta. Til slutt landet de ved flyplassen i Budapest.

– Like etter landing begynte det å ule i en alarm, lyden beveget seg frem og tilbake i flyet. Da oppsto det panikk. Folk begynte å løpe i ulike retninger, og dyttet til hverandre. I kaoset ble min yngste datter slengt tilbake i setet sitt da hun forsøkte å reise seg opp. Jeg og samboeren fikk problemer med å komme oss frem til jentene i alt kaoset, forteller Kvithyll.

Oppe i det hele forteller hun at jentene så ut til å takle situasjonen bra, og at de var rolige, til tross for at omgivelsene kunne virke skremmende. De fikk med seg barna ut og brukte nødsklier for å komme seg ned på bakken.

– Rett utenfor sto det en flyvertinne som gjentok at folk måtte løpe og komme seg unna. Jeg tror aldri vi har løpt så fort noen gang. Jeg tenkte at nå går flyet i lufta, og dersom det skjer, kommer vi til å bli med i eksplosjonen. Rundt oss sto folk og gråt og slet med å puste. Man så at mange var preget, forteller hun.

Bekrefter anonym bombetrussel

Hun mener personalet håndterte situasjonen greit og fikk evakuert passasjerene raskt. Hun stusser imidlertid over at de ikke fikk vite hva som foregikk.

– At det dreide seg om en anonym bombetrussel på flyet, fikk vi vite tilfeldigvis av en annen passasjer etterpå. Han hadde lest dette i en ungarsk avis, som omtalte nødlandingen. På den ene siden var det nok bra vi ikke fikk vite det der og da, det kunne ha skapt mer panikk. Samtidig hadde det også vært greit å vite hva som foregikk, tror Kvithyll.

Etter å ha kommet ned med nødsklia løp familien til de havnet på et jorde. Der ble de stående og observere flyet på avstand før en buss fikk fraktet dem inn til flyplassen, og senere inn til Budapest. Der fikk de både overnatting og mat, før de dagen etter fikk tak i nye flybilletter hjem til Oslo.

– Jeg tror det var bra for oss alle at vi måtte sette oss på et fly allerede dagen etter at det skjedde. Det gikk veldig bra. Jeg var nervøs, og merket at jeg ble redd når det kom litt turbulens. Likevel tror jeg ikke skrekken har satt seg, og vi er nok ikke redde for å fly igjen, understreker hun.

Romerikes Blad har forsøkt å få bekreftelse på hendelsen fra Wizz Air uten hell. VG har imidlertid fått følgende forklaring fra flyselskapet:

«Wizz Air bekrefter at flyet W6 5058 fra Bari til Krakow den 20. juli, mottok en anonym bombetrussel vedrørende en eksplosiv enhet om bord. Flyet ble omdirigert til flyplassen i Budapest, hvor alle passasjerer og besetningen ble evakuert. I henhold til protokollen, gjennomførte myndighetene de nødvendige undersøkelsene og bekreftet at trusselen var falsk.»