Vil kurse pårørende

INVITERER: Marianne Grønland, Åste Bråten og Yvonne Sørensen inviterer pårørende til mennesker med psykisk utviklingshemming til kurs om demens.

INVITERER: Marianne Grønland, Åste Bråten og Yvonne Sørensen inviterer pårørende til mennesker med psykisk utviklingshemming til kurs om demens. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

KONGSVINGER: Befolkningen blir stadig eldre og dermed blir flere rammet av demens, også dem som har psykiske utviklingshemninger. Det gir ekstra utfordringer. I Kongsvinger starter de nå pårørendekurs.

DEL

Det er aktivitets- og bistandsenheten i kommunen som står bak kurset, og det er et tilbud til alle som er pårørende til mennesker med psykiske utviklingshemninger.

Andre utfordringer

– Det dukker opp andre utfordringer når mennesker med utviklingshemning blir demente. Det er ikke alltid lett å skille hva som er demens og hva som er knyttet til funksjonsnedsettelsen.

Dermed kan det være nyttig å lære litt om hvordan man skal se forskjellen, og hva man kan gjøre for å lette hverdagen, sier teamlederne for aktivitets- og bistandstjenesten i kommunen, Marianne Grønland og Yvonne Sørensen.

Det er også tenkt å være en arena der man treffer andre i samme situasjon som en selv, og der det er muligheter til å ta opp ulike spørsmål knyttet til diagnosen og tjenestetilbudet.

Det er vernepleierstudent Åste Bråten, som også er miljøarbeider for utetjenesten, som har tilrettelagt kurset i pårørendeskolen, som en del i sin bachelorgrad i studiet:

Tilbud for pårørende

– Pårørende blir eldre, og kan ikke stille opp for sine barn på samme måte som før.

Og det er forsket på at de aller fleste mennesker med utviklingshemming får en demensdiagnose, og den kan komme tidligere enn for befolkningen ellers, gjerne rundt 60-årsalderen, sier hun.

På pårørendeskolen skal de også presentere hva Kongsvinger kommune kan tilby av tjenester.

– Vi ser på pårørende som en ressurs, og en slik pårørendeskole vil øke samarbeidet oss imellom. Vi ønsker at tilbudet skal gjelde pårørende i hele glåmdalsregionen. sier de tre.

Start er 6. mars, og andre temaer er demens og kosthold/helse/aktivitet for mennesker med psykisk utviklingshemming og demens, arbeid og fritid, og helse, og lovverket rundt vergemål.

Kurset er gratis, og påmelding skjer via kommunen.

Artikkeltags