Gå til sidens hovedinnhold

Ambulansen reiste fra skadet mann

Kritisk til beredskapen:

Artikkelen er over 6 år gammel

KONGSVINGER: En mann lå på fortauet, blødde og var tydelig forslått. Men ambulansepersonalet gikk ikke ute av bilen for å undersøke mannens tilstand. – Skremmende, sier Jonas Linnerud, som var først på stedet.

Mandag kveld kom han kjørende Roverudgata, og fikk se at det lå en eldre mann tilsynelatende livløs på fortauet. Han stoppet bilen, ringte 113 mens han greide å få kontakt med mannen, som blødde fra hodet og hadde tydelige smerter.

To kvinner kom også til og bisto, en av dem sykepleier – mens Linnerud hadde telefonkontakt med AMK-sentralen.

Hadde pusteproblemer

– Vi mente han trolig hadde slått mageregionen med mulig ribbeinsbrudd, det så ut som han hadde skadet foten, og fått et kraftig slag mot hodet.

Han klarte ikke selv å gjøre rede for hva som hadde skjedd.

– Vi la han på siden ettersom han slet med og puste, sier Linnerud.

Han har arbeidet i beredskapstroppen til Blodstrupmoen og kan dermed litt om ulike tilstander og om førstehjelp, og hadde altså også en sykepleier med «på laget» denne kvelden i Roverudgata.

– Ambulanse kom etter 23 minutter, men de stoppet bare i veikanten, rullet ned vinduet og spurte om han var våken, sier Linnerud.

Det bekreftet de, men de sa også at han var svært forkommen og blødde, og at han var veldig kald.

Måtte dra videre

Ambulansepersonalet måtte videre på et viktigere oppdrag, og hadde ikke tid til å se på den forslåtte mannen.

– Jeg skjønner fullt og helt at det må tas prioriteringer, og at det andre sikkert hastet mer, men å stadfeste tilstanden på 5–6 meters hold, kun gjennom bilvinduet, det virker rart, sier Linnerud.

Få minutter etter ble han oppringt igjen av AMK-sentralen, som hadde vært i kontakt med ambulansepersonalet som dro videre.

– De sa da at de skulle sende en drosje som kunne ta den skadde mannen til legevakten. Det fikk jeg avverget, han var slett ikke i stand til å ta drosje, selv om det nok ikke sto om livet, sier Linnerud.

Han reagerer også på at ingen spurte etter navnene deres, med tanke på spørsmål som senere kunne dukke opp.

Operatøren på AMK-sentralen skjønte alvoret da Linnerud forklarte tilstanden til mannen, og det ble rekvirert ambulanse fra Eidskog.

– Den kom etter en halvtime, og personalet i den gjorde en kjempejobb med mannen. Men da hadde det alt i alt gått over en time fra jeg fant mannen på fortauet, sier Linnerud.

– For få ambulanser ?

– Det er to sider ved denne opplevelsen; det ene var det jeg opplevde som veldig overfladisk behandling fra de i den første ambulansen, men like så viktig er det at beredskapen virker for dårlig. Det kan da umulig være bra nok ambulansedekning når det tar så lang tid, og en må ha ambulanse fra nabokommunen? spør Jonas.

– Det må være veldig frustrerende for både AMK-sentralen og sikkert også ambulansepersonalet, at man blir satt i en situasjon hvor en må velge bort pasienter som trenger hjelp.

– Jeg føler meg rett og slett utrygg etter denne hendelsen. Hva om det er to hendelser i området og ett av mine eller dine barn trenger akutt hjelp? spør han.

Ulykke med barn ble prioritert foran den skadde mannen

– Det hender flere ting skjer samtidig, og da er det vår oppgave å prioritere det som er livstruende.

Det sier seksjonsleder for ambulansen i Sør-Hedmark, Steinar Høiby.

– Det er riktig at ambulansepersonalet ikke gikk ut av bilen. De ble utkalt til denne hendelsen, men så fikk AMK-sentralen inn en nødsituasjon med ei ulykke med et barn. Det kunne være livstruende. Det skjedde i samme område, slik at ambulansen uansett ville passere Roverudgata. De kunne kjørt rett forbi, slik prioriteringen var, men de følte det ville sett rart ut om de ikke stoppet. Derfor tok de en kjapp stopp, og slik de oppfattet folkene på stedet, var det ikke liv om å gjøre, og da dro de videre. De sitter med et tidspress på seg, der de vet det kan stå om livet til et barn.

– Men hva med beskjeden om at den forslått mannen skulle ta drosje?

– Jeg kan ikke svare for hva AMK-sentralen sa i telefonen, men det jeg vet, er at de ihvertfall tilkalte Eidskog-ambulansen på så kalt «rød alarm», altså at det hastet, og den ambulansen rykket ut og var der så fort råd var, sier Høiby.

På spørsmål om det er for få ambulanser i distriktet, sier Høiby nei, og minner om at uheldige omstendigheter alltid kan oppstå.

Kongsvinger sjukehus bekrefter at mannen kom inn på akuttmottaket mandag kveld, der han ble undersøkt av lege, som konstaterte at mannen kun hadde lettere skader.

Kommentarer til denne saken