Det er disse føflekkene du bør være obs på

ADVARER: – Før trodde man det var de gamle føflekkene som var farlige, sier hudlegene Narinder Kaur og Inderjeet Singh.

ADVARER: – Før trodde man det var de gamle føflekkene som var farlige, sier hudlegene Narinder Kaur og Inderjeet Singh. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Oppdager du en ny føflekk på kroppen, bør du være ekstra observant.

DEL

Det er nemlig i nye føflekker at kreft oppstår som oftest. Det sier hudlegene Narinder Kaur og Inderjeet Singh til Tønsbergs Blad.

– Før trodde man det var de gamle føflekkene som var farlige. Men det viser seg at rundt 70 prosent av føflekkrefttilfeller oppstår i nye føflekker som du har fått ved 30-40-års alder, sier Kaur.

Føflekkreft er den alvorligste formen for hudkreft som den øker mest i Norge. Ifølge Kaur er det sjokksoling som er hovedårsaken til denne krefttypen. Det betyr at du kan selv forebygge sykdommen med måten du utsetter deg for solstrålene.

– Det er viktig å herde huden og ikke utsette seg for sjokksoling. Det er lurt med gradvis tilvenning, sier Kaur.

Unngå «grilling» midt på dagen

Hun forteller at Vestfold er på topp i Norge når det gjelder føflekkreft.

– Vi tror det er relatert til våre sol-vaner. Vi reiser oftere til solrike områder. Men vi har en annen atferd enn folk som bor nedover i Europa. De ligger ikke og «griller seg» på stranda midt under når det steker som verst. De har herdet huden sin. Og de er også mer påkledd, sier Kaur.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto:

Det er viktig både å unngå sjokksoling, bruke solbeskyttelse og følge med på føflekkene på kroppen. Kaur anbefaler noe hun kaller selv-hudsobservasjon.

– Finn et speil og se på føflekkene på kroppen din. Gjør observasjon hver tredje måned. Det er viktig for at du kan se forandringer. Gjør du det oftere, legger du ikke merke til de gradvise forandringene, sier Kaur.

Ulike type kreft

Hun forteller at man deler hudkreft i to hovedgrupper: føflekkreft og ikke føflekkreft.

– Føflekkreft er den mer aggressive og alvorlig formen for hudkreft som kan spre seg. Fra føflekken kan kreft spre seg til andre organer.

Å være mye solbrent er en risikofaktor for denne type kreft.

– Den andre hovedgruppen som ikke er føflekkreft er et resultat av den totale mengden av UV- strålingen man har vært utsatt for. Det er en akkumuleringseffekt over tid som gir lokale skader. Derfor vi får denne typen kreft når vi blir eldre, sier Kaur.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det er viktig både å unngå sjokksoling, bruke solbeskyttelse og følge med på føflekkene på kroppen.

Det er viktig både å unngå sjokksoling, bruke solbeskyttelse og følge med på føflekkene på kroppen. Foto:

Å bruke solkrem og unngå å bli solbrent er det viktigste. Har du en føflekk som skiller seg fra de andre, vokser eller endrer form, bør du kontakte lege.  

– Vi har måter å finne førstadiene til føflekkreft. Vi vil at folk oppsøker lege på tidligere stadium. Da har man mye bedre utsikter. Eldre menn i Norge er i høysete risikogruppe.  50 prosent av dem er ikke flinke til å oppsøke lege.

Føflekkreft

■ Norge er blant de land i verden som har høyest forekomst av føflekkreft.

■ Har du en føflekk du er usikker på, bør du kontakte fastlegen din. Se etter om du har en føflekk som ikke ligner de andre. Følg med hvis en føflekk:

■ vokser eller endrer form

■ endrer farge, spesielt til svart

■ klør eller blør

■ danner et sår som ikke vil gro

■ Føflekkreft kan oppstå overalt på kroppen, men kvinner får oftest føflekkreft på overkroppen og på beina, og menn oftest på overkroppen.

■ De fleste som får føflekkreft er over 60 år, men dette er også den nest vanligste kreftformen i aldersgruppen 25-49 år.

■ Solbeskyttelse er viktig gjennom hele livet, og er ekstra viktig hvis andre i familien har hatt denne kreftformen.

■ Fem til ti prosent av tilfellene er arvelig. Det ser ut til at hudkreftpasienter også er mer utsatt for annen type kreft.

■ KILDE: Kreftforeningen

Artikkeltags