Gå til sidens hovedinnhold

Helga og Karoline fant seg karer på bygda og skapte sine egne arbeidsplasser

GRUE: De skjønte raskt at de to karene ikke var flyttbare. Helga Heiberg og Karoline Rudstaden valgte kjærligheten, flyttet til Grue og etablerte sine egne arbeidsplasser.

– Vi var bestemt på at vi skulle bli værende i Grue, sier Kristian Haagensen Sveen (33) og Ole Mathias Rønaasen (27). Dermed måtte altså Helga Heiberg (25) og Karoline Rudstaden (26) flytte til Grue for å satse på en fremtid med de to karene.

Med god materfaring og ledige kafe-lokaler på Gruetorget ble valget veldig enkelt. De satset på Grue, og har nå drevet Gruetorget Kafe og Catering i to år i mai.

Og de har ikke angret, landsbygda er helt topp, synes de to. Heiberg kommer fra Øvre Vang og Rudstaden fra Gran på Hadeland.

Etter hvert håper de det blir familie i Grue.

En av to melkeprodusenter

– Jeg har overtatt gården til onkelen min sammen med bror Andreas. Vi blir en av to som driver med melkeproduksjon i Grue, og onkel Haagen skal fortsatt være med som konsulent og hjelpe til, sier Kristian H. Sveen, som også er med i Grue Bygdeservice og ellers driver med anleggsarbeid som strøing og brøyting.

Ole M. Rønaasen skal også overta hjemgården Voll i løpet av et par år, han er daglig leder i Grue Bygdeservice og har også en 40 prosent stilling for Senterpartiet i Hedmark og Oppland.

– Det er nok både gårdene vi skulle overta og nettverket som har holdt oss hjemme i Grue. Vi har studert, men aldri meldt flytting fra Grue, sier Sveen og Rønaasen.

– Så vi hadde ikke noe annet valg enn å flytte til Grue, og vi var heldige og kunne skape våre egne arbeidsplasser. Nå har vi drevet kafeen på Gruetorget i snart to år, vi har funnet oss godt til rette og vi synes Grue var ei fin bygd å komme til. Vi var fem jenter fra BU som flyttet hit, så det må være mange bra kærer her, ler Rudstaden og Heiberg, som synes de har fått et bra nettverk.

Men de har selvsagt gjort en bra innsats selv for å få til dette.

– Det handler om å si ja og stille opp, sier Heiberg og Rudstaden. De visste godt hvem de andre BU-jentene som flyttet til Grue var, men først da alle ble samlet i en kommune, ble det vennskap ut av det.

Supert å flytte til Grue

– Vi har fått bra dreis på kafeen også. Dagens middag et par dager i uken ble tatt godt imot og vi leverer også catering. Der har vi kapasitet til mer, og vi får veldig gode tilbakemeldinger fra dem som har brukt oss. På kafeen er det blitt mange faste kunder og vennegjenger som møtes til kaffe eller en matbit, sier Rudstaden og Heiberg.

De mener det er behov for en kafe på et kjøpesenter, og dette tilbudet liker også de andre forretningene og kundene. Treffer man kjentfolk, er det fort gjort å ta en kaffe hos de to damene.

– Jeg satt mye mer hjemme da jeg bodde i Hamar enn jeg gjør her. Blir man med i en lokal organisasjon, kommer man seg innafor. Men man må ta initiativ og møte opp der det skjer noe, sier Karoline Rudstaden.

Det eneste Heiberg savner, er en bedre togforbindelse når hun skal hjem til Vang og Hamar, hun synes ikke det blir det samme å kjøre buss..

Begge de to damene er klare på at det var supert å flytte til Grue, og de er snare med å anbefale andre å gjøre det samme.

– Vår erfaring er at folk her er både åpne og inkluderende. Selvsagt var vi heldige som kjente noen og kom lett inn i vennekretser. Men vær positiv og si ja, ta initiativ, råder Heiberg og Rudstaden.

Bryr seg om bygda

– Jeg føler veldig på at det er mange i vår alder som flytter tilbake til distriktet. Holder man på dette, er det bra for engasjementet, klubber, frivillighet og det bidrar til bolyst. Man må bry seg om bygda si, mener Ole M. Rønaasen, som synes det er godt med tilbud og fritidsaktiviteter herover.

– Lyser det i et verksted eller et potetlager, så er det jo bare å reise innom og skravle. Eller hjelpe til, dersom det trengs. Vi har nettverket vårt her og de miljøene vi ser etter har vi i Grue, sier Rønaasen, som absolutt ikke synes det ser stille og rolig på bygda.

Som daglig leder i Grue Bygdeservice, tar han imot og sender oppdrag videre til de andre. Det er åtte til ti i Bygdeservice som har mye å gjøre, og Haagensen Sveen er en av dem.

– Nå blir det todelt for meg, gården og skogen og i tillegg oppdrag for Grue Bygdeservice. Vi tar på oss det meste, unntatt rørlegger og elektrisk arbeid, sier Sveen.

Kommentarer til denne saken