TV 2 var først ute med nyheten onsdag morgen om at Hege Riise blir den nye landslagssjefen for de norske fotballkvinnene. Like etter kom bekreftelsen fra Norges Fotballforbund (NFF).

Den meriterte fotballtreneren fra Momoen i Aurskog-Høland har også barn sammen med avdøde Lena Ingelsrudøya fra Eidskog.

Riise sier hun ser fram til å ta fatt på den nye oppgaven.

– Det å få lede Norges A-landslag er det største, og jeg er stolt og glad over å få tillit til å lede laget og teamet. Jeg gleder meg veldig til å ta fatt på utfordringen, sier Hege Riise i en pressemelding.

Etter sommerens skuffende EM ble det raskt klart at Martin Sjögren var som norsk landslagstrener, og i ukene etterpå har fotballforbundet jaktet hans erstatter.

Flere eksperter har tatt til orde for at nettopp Hege Riise er den riktige kandidaten.

VM-kvalifisering venter

Hun kommer fra jobben som landslagssjef for J19-landslaget, og skal lede VM-kvalikkampen mot Belgia allerede 2. september og hjemme mot Albania fire dager senere. Med uavgjort eller seier mot Belgia er Norge klare for neste års VM.

– Det blir hektisk, men vi skal bruke tiden nå til å preppe inn mot de første kampene. Alle skjønner hva de kampene betyr, og vi ser nå alle Belgias kamper fra EM og på hvordan vi skal slå dem, sier hun i pressemeldingen.

Landslaget leder sin kvalifiseringsgruppe med tre poeng ned til gruppetoer Belgia. Sluttspillet er i Australia og New Zealand neste år, og avgjør blant annet hvem som får være med i Paris-OL om to år.

– Jeg regner med at det kommer en revansjelysten gjeng etter EM. Det er, slik jeg har forstått det, fortsatt god stemning i spillergruppa. Det skal vi bygge videre på, forklarer den nye landslagssjefen.

– Gleder oss

Riise er klar på hva landslaget må jobbe med framover.

– Når man ser på de beste EM-lagene må vi erkjenne litt hvor vi står nå og jobbe ut fra det. Vi må dyrke det vi er gode på og være kyniske nok på å ta vekk det motstanderne er gode på.

– For oss blir også mellomfasejobbingen og kontakten med klubbene viktig. Jo mer vi kan være klubbenes forlengende arm på referanser, jo bedre er det. Vi trenere kommer inn med masse glød og tro, og gleder oss veldig til å sette i gang, avslutter Riise.

Fotballpresident Lise Klavenes sier i pressemeldingen at forbundet er stolt over å kunne presentere Riise som landslagssjef.

– Heges trenerprofil og spillestilprinsipper er godt forankret i Norges fotballkultur og NFFs sportsplan, samtidig som hun har god erfaring med at moderne fotball også krever fleksibilitet i spillet, en evne til å overraske motstandere, sier Klavenes.

– Veldig godt valg

Riise kan skilte med utrolige resultater som både som spiller og trener. Romerikes Blad sin egen fotballekspert, Kjetil Ryde er klinkende klar på at Riise er rett kandidat for jobben.

– Hun har både spiller- og trenererfaring fra det aller høyeste nivået. Det er få, om noen, som kan skimte med noe tilsvarende fra sine spiller- og trenerkarrierer. Hvis valget faller på Hege, så har de gjort et veldig godt valg. Jeg klarer ikke å se noen som er sterkere, som kjenner kvinnefotballen så godt og som vet hva en sånn jobb krever, sa Rydje tidligere i sommer.