Snø, regn og sterk vind kan gi vanskelige kjøreforhold

Illustrasjonsfoto: Kristin Søgård

Illustrasjonsfoto: Kristin Søgård

Artikkelen er over 2 år gammel

Meteorologisk institutt melder at det kan komme mellom 15 og 30 cm snø i Hedmark og Oppland onsdag. I de fleste områder vil det gå over til regn i løpet av torsdag. – Dette kan føre til vanskelige kjøreforhold, advarer Statens vegvesen.

DEL

I løpet av onsdag kan det komme store mengder snø – mellom 15 og 25 cm – i det meste av lavlandet i de to innlandsfylkene våre.

I den sørlige delen av Hedmark vil en del av denne nedbøren komme som regn.

I fjellstrøkene vil det trolig komme mer enn 30 cm snø.

Natt til torsdag er det ventet at temperaturen vil stige og nedbøren vil gå over til regn mange steder. Torsdag er det meldt regn i områder under 1.000 meter over havet, ifølge meteorologene.

Det er også varslet sterk vind som kan by på problemer, særlig på fjellovergangene.

– Kombinasjonen av snø, regn og vind kan gjøre det utfordrende å holde full framkommelighet på vegene, sier prosjektleder Lars Alhaug i Statens vegvesen.

– Det kan være fornuftig å vurdere om en kan la bilen stå under slike forhold, særlig hvis vi får regn som fryser på bakken, legger han til.

Statens vegvesen har varsler sine driftsentreprenører om situasjonen og det er ifølge Alhaug god beredskap i forkant av disse to dagene.

Likevel:

– Det vil alltid ta noe tid før brøyte- og strøbilene rekker over hele vegnettet når det kommer mye snø og regn. Hovedregelen er at de viktigste vegene med mest trafikk brøytes, saltes og strøs først, understreker han.

Fjellovergangene kan også bli stengt med kort varsel.

– Skal du over fjellet, ta med deg varme klær, mat og drikke. Det er godt å ha hvis vegen blir helt stengt eller at man må vente på kolonnekjøring, sier han.

Oppfordringen til tungtransporten er også krystallklar og ikke til å misforstå.

– De som kjører vogntog, må også passe på legge på kjetting der det er nødvendig, for å få godt nok veggrep i bakker og svinger på vanskelig føre. Det gjelder spesielt ved kjøring på fjelloverganger, der det kan være færre plasser å stoppe på, for å legge på kjetting, sier han.

Få nyhetene rett på din mobil

Trafikkaos? Storbrann? Ny ordfører? Nå kan du bli varslet om de viktigste nyhetene fra Glåmdalen direkte på din mobiltelefon.

Det er enkelt og det er helt gratis. 

Artikkeltags