Frp-Johnsen avviser «lettkledd-råd» til Sara – som nå har meldt seg ut av partiet

PROBLEMATISK: Sara Berge Økland forteller at seksuell trakassering var en medvirkende årsak til at hun forlot Fremskrittspartiet. Hun sier at formålet hennes er å få frem at sextrakassering også er et problem i politikken. Tor Andre Johnsen tilbakeviser at han har anbefalt henne eller noen andre å opptre ledtkledd for å fremme politikken til Frp.

PROBLEMATISK: Sara Berge Økland forteller at seksuell trakassering var en medvirkende årsak til at hun forlot Fremskrittspartiet. Hun sier at formålet hennes er å få frem at sextrakassering også er et problem i politikken. Tor Andre Johnsen tilbakeviser at han har anbefalt henne eller noen andre å opptre ledtkledd for å fremme politikken til Frp.

Artikkelen er over 2 år gammel

Tor Andre Johnsen avviser at han har gitt en ung Frp-politiker råd om å stille opp lettledd i media.

DEL

Det er tidligere Fremskrittspartiet-medlem Sara Berge Økland (23) som på Facebook skriver om hvordan hun opplevde tiden i partiet.

Hun skriver blant annet:

«For noen år siden holdt stortingsrepresentanten foredrag om mediehåndtering under et fylkesårsmøte. Han dro fram meg som et godt eksempel på å ha markert seg i lokale medier. Han foreslo at jeg kunne stille opp lettkledd i VG og fortelle om en seksuell preferanse eller lignende for å få mitt nasjonale gjennombrudd.

En annen maktperson, på alder med min egen far, la hånden på baken min og spurte om jeg forsto hva som skulle til for å komme høyere opp på valglisten eller bli stortingsrepresentant i framtida.»

– Arbeidsmiljøloven tilsidesatt

Sara Berge Økland sier til Bergensavisen hun kunne ramset opp langt flere hendelser. Økland sier hun ikke ønsker å offentliggjøre navnene til mennene hun omtaler – av hensyn til deres familier.

Formålet hennes med å dele disse er å få fram at sextrakassering også er et problem i politikken.

Hvorfor aktive politikere ikke deler alvorlige hendelser offentlig, har hun imidlertid forståelse for.

– Det er fordi mennene som trakasserer har politisk makt, og konsekvensen av å dele er at en selv kan miste sin egen. Den frykten forstår jeg. Politikken er ikke regulert som arbeidslivet. Arbeidsmiljøloven er ofte tilsidesatt. Maktstrukturene er svært kompliserte, forklarer Økland overfor BA.

– Ikke ment sårende

Ifølge Hamar Arbeiderblad er det Tor Andre Johnsen som skal ha kommet med lettkledd-rådet.

Han bekrefter å ha holdt foredrag for Fremskrittspartiets ungdomsorganisasjon (FpU) og erkjenner at det kan ha kommet en kommentar fra ham.

Johnsen understreker imidlertid at det var ment humoristisk og at det hele fant sted i en uformell setting.

– I Norge har idrettsstjerner og Sp-ungdommen vist at de får oppmerksomhet ved å gi ut kalendere hvor de har stilt opp lettkledd. Følgelig viste jeg til i plenum under foredraget flere forskjellige slike eksempler og i den settingen så kan jeg ha hatt en fleipete kommentar om at FpU og Sara (Berge Økland, red.anm.) kunne gjort det samme. Dette var selvfølgelig ikke seriøst ment, og absolutt ikke noe jeg anbefalte for å få nasjonalt gjennomslag. Heller motsatt. All PR er ikke god PR og det å opptre lettkledd for en politiker kan heller virke negativt og ødeleggende for karrieren. Jeg har selvfølgelig ikke anbefalt kolleger å kle av seg for å få medieoppslag og nasjonalt gjennombrudd, sier Johnsen til HA og legger til at det ikke var intensjonen å støte henne på noen måte.

– Det er trist at hun opplever det slik, sier Johnsen til HA og beklager at han har brukt ord som har kunnet virke sårende.

Fra Frp til Høyre

Da 23-åringen, som i dag er Høyre-medlem, tok farvel med Frp, begrunnet hun beslutningen med ulike faktorer. Blant dem var partiets håndtering av rasistiske uttalelser fra partimedlemmer.

– Jeg støtter regjeringens innvandringspolitikk, men synes at folk i Frp til tider har fått slippe for billig unna med rasistiske uttalelser. Jeg synes partiet burde slå hardere ned på hverdagsrasisme og distansere seg fra det, sa Økland til BA i juli 2016.

Artikkeltags