– Ikke umulig for Ap å nå 50 prosent i Hedmark

NY LEDER: Knut Storberget har ambisjoner om å løfte Ap som påtroppende fylkesleder i Hedmark Ap og lar seg ikke stresse over Sps markante framgang. Foto: Rune Hagen

NY LEDER: Knut Storberget har ambisjoner om å løfte Ap som påtroppende fylkesleder i Hedmark Ap og lar seg ikke stresse over Sps markante framgang. Foto: Rune Hagen

Artikkelen er over 3 år gammel

Påtroppende fylkesleder Knut Storberget i Hedmark Ap mister ikke nattesøvnen over Sps markante framgang og at Ap i Hedmark kan miste distriktsvelgere til Slagsvold Vedums voksende flokk:

DEL

(Østlendingen) – Ap favner bredere enn Sp. Vi har også større vilje til å reformere og ikke bare bevare, sier Storberget.

Lørdag åpner fylkesårsmøtet i Hedmark Ap på Olrud i Ringsaker. Storberget er foreslått som ny fylkesleder for et toppet lag med Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen som ny nestleder. Nesten hele det foreslåtte styret er nytt.

Mer åpent parti

Storberget sa nei til gjenvalg på Stortinget, men takket ja da han ble bedt om å ta over ledelsen av ett av Aps største og mektigste fylkeslag.

– Jeg ønsker å bidra til et åpent og kreativt fylkeslag som favner bredt i Innlandet og som klarer å mobilisere. Da må vi tørre å tenke litt annerledes og ikke være redd for uenigheter som kan skape ny dynamikk, sier Storberget.

Storberget lar seg ikke skremme over noen uker med vedvarende dårlige meningsmålinger. I politikken snur det fort. Fredag viste en måling i VG solid framgang for Ap og markant rødgrønt flertall i Norge.

– Vi kan ikke ta noe for gitt før valget. Kun hardt arbeid gjelder for å få til et nødvendig skifte, sier Storberget.

Desidert størst

Selv om Sp og Slagsvold Vedum har fått de største overskriftene de siste månedene, minner Storberget om at Ap i Hedmark fortsatt er det desidert største partiet.

– Vi er et 40-prosentsparti som har potensial til å nå 50 prosentgrensen. Det er ingen umulighet å få inn fire representanter, sier Storberget uten å ville love seg bort foran høstens valgkamp.

– Men det er jo Sp som fosser fram med 114 nye medlemmer i Hedmark hittil i år mens Hedmark Ap gikk tilbake med over 250 medlemmer i fjor?

– Sp har tatt mange av strømningene i distriktene mot sentralisering. Det er mye bra å si om Sp. Men Ap er også et aktivt distriktsparti. Vi står etter hvert nær hverandre i mye innen landbruk og skogbruk. Men jeg tror mange i distriktene er interessert i en bredere politikk. Ap viser mer vilje til reformer der Sp er mest opptatt av å bevare. Jeg mener Ap også favner bredere i skole, helse og i en del viktige verdispørsmål som blant annet eggdonasjon, seksuell legning og abort.

– Blir Sp en motstander i valgkampen i Hedmark?

– Vi vil konkurrere om velgere, men hovedmotstanderne er Høyre og Frp. Både Ap og Sp ønsker et skifte. Svært mye står på spill. Innlandet er tuftet på samvirke. Regjeringen ønsker å rive ned samvirket i landbruket og deregulere. I stedet må vi gjøre det mer lønnsomt å produsere mat i Innlandet.

– På hvilken måte?

– Ved at overføringene blir større og lønnsforskjellene minskes. Vi må bidra til at det produseres mer mat og enda bedre kvalitet. Det må lønne seg å drive i primærnæringene. Matprisene ligger på et passe nivå. Bonden må sikres mer av prisen, sier Storberget.

Politiskolen til Kongsvinger

Under fylkesårsmøtet vil Storberget også ta til ordet for at Hedmark og Oppland må samarbeide tettere for å nå opp i kampen om statlige institusjoner.

– Politihøgskolen bør flyttes til Kongsvinger der skolen allerede har undervisning for førsteårs studenter. Kongsvinger ligger nær grensen og Gardermoen. Politihøgskolen bør flyttes hit, foreslår Storberget.

– Vi må også presse på for at det blir et Universitet Innlandet, sier han.

Selv om både Hedmark og Oppland har sagt nei til fylkessammenslåing, vil Storberget utvikle samarbeidet overfylkesgrensene, ikke bare pågangs, men også på tvers.

– Aksen Gjøvik-Trysil må utvikles. For meg er det også helt ko-ko at det ikke er timetog mellom Elverum og Hamar. Vi må også slåss for at det blir dobbeltspor helt til Lillehammer.

– Hva med sjukehussaken?

– Vi kan ikke la mulighetene om et spesialistsjukehus for Innlandet gå fra oss. Men det skal fortsatt være gode tilbud på Tynset, Elverum og Kongsvinger, sier Storberget.

Artikkeltags