Gå til sidens hovedinnhold

Bønder til by'n for å protestere

Artikkelen er over 4 år gammel

Tirsdag vil tusenvis av norske bønder, norske kokker og forbrukere gå i tog for norsk matproduksjon.

Bøndene - og forbrukere som støtter slagordet «Norge trenger bonden» gå i tog gjennom byen og holde appeller  foran Stortinget for å si fra hva de trenger for å produsere trygg mat over hele landet.

Hedmark Bondelag har satt opp busser fra alle regioner i Hedmark, for å vise seg fram i hovedstaden 23. mai. Der møter de yrkesbrødre og sympatisører som busses inn fra hele landet.

Demonstrantene møtes til  appeller og underholdning i bakgården til Landbrukskvartalet i Schweigaards gate 34 på Grønland i Oslo. Der stiller de seg opp i tog med felles avmarsj til Stortinget.
På Eidsvolls plass blir det konsert og appeller, under ledelse av Aasmund Nordstoga.

 Bakgrunnen for toget er forrige ukes brudd i jordbruksforhandlingene mellom staten og bøndene. Flere av Norges fremste kokker vil delta i toget, opplyser Norges Bondelag.

– Jeg kan ikke drive restaurant uten bøndene. Og du kan ikke spise deg mett uten dem, sier kjøkkensjef Jørn Lie på Gamle Raadhus i Oslo til Nationen.

Han får støtte av kjøkkensjef Christer Rødseth på Vaaghals restaurant:

 – Jeg mener alle som setter pris på trygg, god og kortreist mat, bør bruke matpausen sin på tirsdag til å vise at de støtter dem.

Statens første tilbud i jordbruksoppgjøret hadde en ramme på 410 millioner kroner. Det siste tilbudet før bruddet var på 550 millioner kroner, mens bøndenes opprinnelige krav var på 1,45 milliarder kroner.

– I opptoget vil vi synes i bybildet, så ta med noe som lager lyd, faner, bannere og plakater. Og ta på «Bonde-genser» og «Bonde-caps», utfordrer ledelsen i Hedmark Bondelag.

– Regjeringa viste ingen vilje til å satse på dette landbruket i årets jordbruksoppgjør. Derfor brøt vi årets jordbruksforhandlinger, redegjør bondelagsledelsen.

– Med opptoget vil vi stå opp for at norske bønder fortsatt skal kunne produsere trygg kvalitetsmat til norske forbrukere. Vårt mål er å holde landskapet åpent, landet levende og 90.000 i arbeid, både i dag og i framtida.


De viktigste ressursene i norsk landbruk er matjorda og menneskene som driver den. Norges Bondelag jobber for at vi skal fortsette å ha et landbruk med gårder av ulik størrelse over hele landet, sier bondelagsleder Erling Aas Eng i utfordringen som har gått ut på bondelagets nettsider.


Sein våronn og et etterlengtet godvær denne uka vil kreve at noen  bøndene selv sitter i traktoren for å ta igjen det forsømte arbeidet. Derfor utfordres sympatisørene til også å møte opp for å markere sitt syn - sammen med bøndene.

Fredag forrige uke gjennomførte om lag 1.000 bønder en varslet blokade ved grossistlagrene til Norgesgruppen, Coop og Rema på 25 steder over store deler av landet. I Brummunddal sperrer Hedmarks-bøndene matsentralen,og aksjonen varte i tre timer. Målet var å få fram budskapet om at norskprodusert mat i butikkene ikke er noen selvfølge.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.