Hedda hadde hele barndommen sin på Vestmarka i Eidskog. Der bodde hun fram til hun begynte å studere etter å ha fullført videregående i Kongsvinger.
Bygde trehytter og snøborger
Høsten 2012 flyttet Hedda til Oslo, hvor hun har bodd siden. Når hun om et års tid flytter til Kongsvinger med familien, har det altså gått nesten ti år siden hun var ferdig på videregående og flyttet til Oslo.
Hedda har mange gode minner fra barne- og ungdomsårene på Vestmarka - kvaliteter som hun gjerne vil videreføre til neste generasjon:
– Jeg vokste opp på en gård i svært landlige omgivelser, og det var aldri noe tema at det var farlig å gå ut uten voksne. Vi trengte ikke å bekymre oss for verken trafikk eller noe annet.
– At vi fikk muligheten til å vokse opp i et så trygt miljø, er noe jeg setter stor pris på når jeg ser tilbake på barndommen. For oss barna var det en selvfølge, men etter at jeg nå har bodd så lenge i byen, vet jeg at en slik trygghet er sjelden og verdifull, sier Hedda.
– Vi lekte ute uansett årstid, uansett vær. Vi bygde trehytter om sommeren, snøborger om vinteren, vi syklet, badet, sendte barkebåter nedover bekken i skogen, vi kjørte rattkjelke nedover jordene og fant på veldig mye gøy utendørs helt uten å måtte dra noe sted.
– Barn som vokser opp i store byer har sjelden slike muligheter, i alle fall ikke uten å måtte komme seg et godt stykke ut av bykjernen, sier Hedda.
Nærhet til venner og familie
Etter videregående tok Hedda et årsstudium i bedriftsøkonomi, men underveis i skoleåret innså hun at det i stedet var jurist hun ville bli.
– Jeg søkte meg inn på master i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og fullførte mastergraden min i 2019. Like etter endt utdanning ble jeg gravid, og jeg har siden vært hjemme med sønnen min som nå er ett år gammel, forteller hun.
(saken fortsetter under bildet)
Men tomta i Bogeråsen reserverte de allerede i 2018:
– Avgjørelsen om å flytte til Kongsvinger ble tatt på forhånd, før vi skulle bli foreldre. Men allerede da så vi for oss at Kongsvinger ville kunne bli et fint sted å ha familie, sier Hedda.
– Nærheten til foreldrene mine som bor på Vestmarka i Eidskog, og nærheten til mange gode venner som også har valgt å flytte tilbake til Kongsvinger og omegn, er hovedgrunnen til at vi flytter til Kongsvinger. Å ha mennesker rundt oss som vi er glad i og som kan bidra med barnepass og annet, ser vi på som essensielt, sier Hedda, når hun skal framheve noe av det som sto øverst på ønskelista over bosted.
– Kongsvinger oppfyller også flere av ønskene våre for hva slags oppvekst vi vil gi sønnen vår. Både Johannes og jeg har begge vokst opp på landet, og er vant til den tryggheten og nærheten til naturen som følger med det. Vi tror Kongsvinger vil kunne gi lignende rammer for en god barndom, sier Hedda.
(Saken fortsetter under faktaboksen)
Gode treningsmuligheter
Dessuten er det gode treningsmuligheter for ektemannen Johannes - noe som er avgjørende når man er den som oftest er øverst på pallen i internasjonale mesterskap:
– Han har spurt de vi kjenner, og fått mange gode tips om hvor han kan gå på rulleski eller løpe om sommeren, og gå på ski om vinteren når han er hjemme mellom verdenscup-runder. Han virker svært motivert for å teste ut det marka i Kongsvinger har å by på. Den største utfordringen er mangelen på en skiskytterstadion, med mulighet for både skyting og rulleski/ski, sier Hedda.
(saken fortsetter under bildet)
Dermed blir det nok noen turer til steder som Sjusjøen og Holmenkollen for å få dekket hele treningsbehovet for skiskytteren. Men avstandene er ikke så lange fra Kongsvinger:
– Det er overkommelig å reise dit, og det samme gjelder avstanden til Gardermoen, for det blir mye reising på landslagssamlinger og verdenscup i løpet av et år.
Hedda har ikke søkt jobb i Kongsvinger foreløpig, men har god tid på seg, da de fortsatt ikke helt har bestemt flyttingen til huset i Bogeråsen:
– Vi ser for oss å flytte til Kongsvinger etter at OL-sesongen er overstått, uten at det er spikret.
Småbyfordeler
Kultur og andre aktiviteter som Kongsvinger har å by på, har de ikke satt seg inn i ennå, men det kommer:
– Vi har ikke gjort noe dypdykk i kultur- og friluftstilbudet i Kongsvinger ennå. Det blir helt klart noe vi kommer til å sette oss inn i når vi kommer oss på plass der, sier Hedda.
Da blir trolig også skiløypene i nærområdet, som Ringshella og Trondsbu, steder som familien blir kjent med vinterstid.
– Hvis du skulle «framsnakke» Kongsvinger-distriktet overfor andre mulige tilflyttere, hva ville du framhevet spesielt?
– Forholdene er mindre i Kongsvinger enn i store byer, og mer oversiktlig. Etter å ha blitt foreldre, er det noe vi ser på som veldig positivt. Det er mye lettere å sette seg inn i eksempelvis barnehage-, skole- og fritidstilbudet på et litt mindre sted. Det at alt er så oversiktlig, gir også mer trygghet.
– En barndom med nærhet til naturen har betydd så mye for oss begge, så at Kongsvinger og omegn har mye tilgjengelig utmark ser vi på som en stor fordel, sier Hedda.