– Ha det mamma, farvel kjære

FEM BLIR TRE: Familien Holst i Kongsvinger blir redusert til tre. Mamma Hayley og yngstedatter Abi forlot landet mandag, etter å ha fått beskjed om å dra av UDI. Foto: Rolf Nordberg.

FEM BLIR TRE: Familien Holst i Kongsvinger blir redusert til tre. Mamma Hayley og yngstedatter Abi forlot landet mandag, etter å ha fått beskjed om å dra av UDI. Foto: Rolf Nordberg.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Mamma Hayley Holst (40) og yngstedattera dro ut av landet mandag ettermiddag. De vet ikke når de ser pappa Even og de to andre barna igjen.

DEL

– Det verste er uvissheten, det ikke å vite når familien igjen er samlet. Om det går uker, måneder eller år, sa ektemannen Even alvorstynget og tydelig preget av situasjonen da kona Hayley og minstejenta deres på to og et halvt år i går måtte sette kursen for Sør-Afrika.

LES OGSÅ: Hayley og Abi framme i Sør-Afrika etter lang og vanskelig reise.

Umulig å skjønne

Glåmdalen brakte lørdag historien om Hayley, som etter snart halvannet år sammen med sin norske mann her til lands har fått avslag på arbeids- og oppholdstillatelse i Norge.

Begrunnelsen til UDI er at hun ikke har mastergrad og ikke tjener godt over 400.000 kroner i året som medleder/pastor i den lille pinsemenigheten Filadelfia i Kongsvinger, slik utlendingsforskriften i utgangspunktet krever for å få arbeids- og oppholdstillatelse som religiøs leder.

Hayley har nemlig «bare» bachelorgrad i teologi, og pinsemenigheten har ikke økonomi til en høyere årslønn enn 300.000 kroner.

– Men da vi bodde i Norge et års tid i 1996–1997 fikk jeg uten problemer arbeids- og oppholdstillatelse. Derfor skjønner jeg ikke avslaget nå, reflekterer Hayley.

Vanskelig å svelge

Minst like vanskelig er det å forstå at UDI konkluderer med at «Søkeren har ingen særlig tilknytning til Norge», slik det står i avslaget. Det etter at Hayley har vært gift med nordmannen Even Holst siden våren 1996, de har tre felles barn som alle er norske statsborgere, ekteparet bodde og jobbet som nevnt tidligere et års tid i Norge, og hele familien har nå bodd i glåmdalsdistriktet siden de i 2013 bestemte seg for å flytte fra Sør-Afrika og slå seg til for godt i Norge.

I Kongsvinger har Hayley dessuten sin svigermor Bjørg, og på Skarnes svigerinnen Elisabeth. Også to av Evens brødre bor i Norge sammen med sine familier, den ene på Hamar.

Fra hus til hytte

Nå venter en uviss framtid i Sør-Afrika, der hun av sin norske svoger og hans familie er skaffet ei hytte i den lille byen Greytown.

På dette stedet driver nemlig svogeren et barnehjem for AIDS-syke barn. Overgangen fra huset i Kongsvinger blir stor, også fordi det snart går mot vinter i Sør-Afrika og det i utgangspunktet ikke er varmekilder i hytter der.

Det ble en tung og følelsesladet avskjed på Gardermoen i går ettermiddag.

Der tok pappa Even (41) og barna Naomi (17) og Daniel (14) farvel med mamma Hayley (40) og lillesøster Abigail (2 1/2 år). Mamma kunne ikke reise fra veslejenta.

Familiegjenforening

Familiens håp er å få innvilget familiegjenforening, men i verste fall kan ikke Hayley søke om det før i 2016.

I tillegg er gjennomsnittlig behandlingstid i UDI på søknader om familiegjenforening cirka ni måneder for tida.

Samtidig er mange gode krefter nå i sving for å forsøke å gjøre noe med den urimeligheten som det oppleves at Hayley og familien er blitt utsatt for.

Artikkeltags