Gå til sidens hovedinnhold

Håver inn på taxfree-salg

Artikkelen er over 2 år gammel

Avinor hadde taxfree-inntekter i 2018 på 2,85 milliarder kroner.

Taxfree-inntektene står dermed for drøye 25 prosent av lufthavnsinntektene til Avinor i fjor på 10,3 milliarder kroner. Inntektene fra sprit, vin, tobakk og andre avgiftsfrie varer økte med nesten 200 millioner kroner fra 2017, skeriver Nettavisen.

Avinor oppgir ikke hva de tjener på den avgiftsfrie handelen. Men konsernet satt totalt igjen for 2018 med et driftsresultat før skatt på 1,4 milliarder kroner, opp fra 640 millioner i 2017.

Kryssubsidiering

Blant flyplassene oppnådde Oslo Lufthavn Gardermoen nesten 2,2 milliarder kroner i driftsresultat, mens de regionale lufthavnene rundt omkring i Norge gikk over 1,2 milliarder i minus.

En begrunnelse for å beholde taxfree-salget er at det subsidierer underskuddet for de mindre regionflyplassene.

Lufthavnvirksomheten hadde ifølge en børsmelding god inntektsvekst, som var drevet av økt trafikkvolum og økte salgs- og leieinntekter per passasjer.

Tilfreds

Trafikkinntektene viste derimot en moderat vekst på 1,3 prosent fra 2017 til 2018, men det var en nedgang i inntektene på 1,5 prosent per passasjer.

- Vi er tilfreds med økte inntekter og reduserte kostnader. Arbeidet med å redusere kostnadene for selskapet og våre kunder fortsetter i årene som kommer, sier konsernsjef Dag Falk-Petersen i Avinor i børsmeldingen.

Kommentarer til denne saken