Gimse innvier flygelet

KOMMER HJEM: Håvard Gimse tar med seg ni studenter og framfører Bach i tre timer i Vinger kirke lørdag.

KOMMER HJEM: Håvard Gimse tar med seg ni studenter og framfører Bach i tre timer i Vinger kirke lørdag. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

KONGSVINGER: Håvard Gimse tar med seg sine studenter og lager flygelkonsert utenom det vanlige i Vinger kirke lørdag.

DEL

– Det er et kjempeprosjekt som egentlig ikke skal være mulig å få til i Norge. Men det gjør vi! sier en ivrig Håvard Gimse.

Han tar med seg ni tidligere og nåværende studenter til innvielseskonserten for Steinwayflygelet som nå er på plass i Vinger kirke. Det er Bachs andre del av «Det veltempererte klaver» fra 1744 som framføres. Dagen etter skal de framføre konserten i Oslo Domkirke, men Vinger kirke er altså først!

Publikum velger selv

– Deler av dette verket blir brukt på opptaksprøver over hele verden. Det er ganske komplisert, med mye variasjon. God trening for hodet, sier Gimse. Så varer da også konserten i tre timer fra klokka tre, men her er det lov å gå til og fra:

– Det er nok de aller gærneste nerdene som blir sittende i tre timer. Vi legger opp til kaffepauser, men det er også helt fint å komme og høre i 20 minutter, eller hvor lenge og kort en måtte ønske, eller å stikke innom flere ganger, sier Gimse. 

Verket består av 24 satspar, og Gimse spiller selv det siste, altså til slutt i konserten.

Flygelaksjonen har pågått i flere år, og flygelet som nå er på plass, er det beste kjøpet i landet i sitt slag, mener Håvard Gimse, som selv fikk nyss om at nettopp dette flygelet var til salgs, og tipset Vinger kirke.

– Det er et kjempekjøp!

Gimse var selv den som håndplukket instrumentet i Hamburg i sin tid, på oppdrag for Telenor. Så han vet hva slags kvalitet det er på flygelet som nå er på plass i kirken.

– Jeg hadde ikke trodd at Vinger menighet hadde økonomi til å kjøpe dette instrumentet da det kom for salg nå. Men Jan Byfuglien er en handlingens mann, og så har nok noen sponsorer kommet med på laget, sier Gimse.

– Fantastisk

– Det er helt fantastisk at Håvard Gimse kommer «hjem» med et stort knippe musikere i toppklasse som alle spiller gratis til inntekt for flygelet, sier Jan Byfuglien i flygelkomiteen.

Inntektene fra konserten går selvfølgelig til flygelaksjonen.

– Det har være flere både fra næringslivet og private som har bidratt med større summer. Og så har Kongsvinger Kirkelige Fellesråd og Vinger menighetsråd bidratt. Rimfeldt har lovet å bidra med restfinansiering etter at overskudd av konserter og de siste bidragene er kommet inn, sier Byfuglien.

Alle som kommer på konsert lørdag, er med på å «heie fram» flygelet, ved å kjøpe billett. De kan forhåndskjøpes på kirkekontoret, eller i døra før konserten, som begynner 15.00.

Artikkeltags