Gjorde gigantfunn fra 2. verdenskrig

KRIGSHJELMER: Dag Bjørndahl i Våler gjorde sitt livs funn inne på området til den nedlagte militærleiren Haslemoen i september tidligere år. Foto: Privat

KRIGSHJELMER: Dag Bjørndahl i Våler gjorde sitt livs funn inne på området til den nedlagte militærleiren Haslemoen i september tidligere år. Foto: Privat

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

VÅLER: Dag Bjørndahl i Våler har bare vært metalldetektor-entusiast i et snaut år, men i slutten av september denne høsten gjorde han sitt livs funn inne på området til den nedlagte militærleiren Haslemoen.

DEL

Omkring 70 centimeter under bakken fant han nemlig 87 tyske krigshjelmer fra 2. verdenskrig - i ett og samme hull.

– Det hørtes først ut som at det kunne være en helt vanlig blikkboks da metalldetektoren pep, men jeg er veldig nysgjerrig av meg, så jeg bestemte meg for å begynne å grave. Da den digre stabelen med tyske hjelmer etter hvert kom til syne skjønte jeg nesten ikke hva som skjedde. Det var ikke småtterier for å si det sånn, sier en entusiastisk Bjørndahl til Østlendingen.

Han tror hjelmene sannsynligvis stammer fra et helt tysk regiment som hadde tjenestegjort på nordfronten, og som senere fikk gravd ned hjelmene sine på Haslemoen ved krigens slutt i mai 1945.

SE BILDESPESIAL MED NOEN AV BJØRNDAHLS FUNN FRA KRIGENS DAGER NEDERST I SAKEN

– Haslemoen er jo en gammel Luftwaffe-leir, og det er selvfølgelig mange som vet at det har vært tyskere der, men veldig få som kan selve historien. Jeg har satt meg veldig inn i den og jo mer jeg gjør det, jo mer fascinert blir jeg. Derfor var det ekstra artig å gjøre et såpass stort funn, sier Våler-mannen.

Funn-bonanza

Funnet i september er imidlertid ikke det eneste siden han begynte å søke med metalldetektor i fjor.

Langt derifra.

Totalt sett har Bjørndahl nemlig funnet tilsammen 117 tyske krigshjelmer, flere medaljer og utmerkelser, uniformer, identifikasjonsbrikker, feltspader, samt hundrevis av tyske mynter fra krigens dager.

– Det hele begynte egentlig med at jeg gikk en del på åkre og litt forskjellig i fjor, og gjorde noen småfunn her og der, men det var såpass gøy at jeg bestemte meg for å oppgradere metalldetektoren min. Og etter å ha fått tillatelse fra kommunen til å søke inne på Haslemoen har det gått slag i slag, sier han med et smil.

– Hva er grunnen til at alt dette ikke har blitt oppdaget av noen andre tidligere, tror du?

– Godt spørsmål. Jeg tror mange er interessert i historiene fra Haslemoen under 2. verdenskrig, men det er svært få som gjør noe mer ut av det. Det er mange andre som har søkt der inne, og sannsynligvis gått rett over funnstedet flere ganger, men jeg har en god metalldetektor og gjorde de fleste funnene ganske dypt under bakken, sier Bjørndahl.

– Tatt vare på det som er finest

Den solide «fangsten» fra krigens dager sto først i garasjen til Våler-mannen og hans samboer, men store deler av den er nå gitt bort til venner og bekjente som Bjørndahl vet samler på disse tingene.

– Når noe er såpass gammelt må det også behandles på en ordentlig måte for at det skal bevares best mulig, og det har jeg rett og slett ikke ressurser til å gjøre på egenhånd. Men jeg har tatt vare på det som er finest. Jeg samler jo naturlig nok selv også, sier han med et smil.

Artikkeltags