Barn fra Haslemoen asylmottak døde

Av , og
Artikkelen er over 4 år gammel

VÅLER: Et 10 måneder gammelt barn, som bodde på Haslemoen asylmottak i Våler, døde onsdag kveld. Politiet har rutinemessig åpnet sak.

DEL

Det var Utlendingsdirektoratet (UDI) som via NRK meldte om dødsfallet.

Det var ei 10 måneder gammel jente, opprinnelig fra Syria, som døde.

Hun skal ha bodd på asylmottaket på Haslemoen mellom en og to måneder.

Pålagt etterforskning

Overfor Østlendingen bekrefter Solør-lensmann Jørn Flaatha at de har åpnet sak i etterkant av dødsfallet.

– Vi er pålagt å gjøre det når barn under 18 år dør uventet. Men vi har foreløpig ingen mistanke om at det er skjedd noe kriminelt her, sier Flaatha.

Ifølge Flaatha skal barnet ha vært sjuk i flere dager. Onsdag ble hun kjørt til sykehuset i Elverum. Der døde vedkommende onsdag kveld.

- Vi vil nå avvente foreløpig obduksjonsrapport for å fastslå dødsårsak. Trolig dreier dette seg om sykdom, og i så fall vil det kunne skje at vi avslutter saken fra vår side, sier Flaatha.

Overfor NRK opplyser politiet at jenta skal ha hatt en luftveisinfeksjon.

Jenta skal ha bodd med sin mor, far og søsken på mottaket.

- Helsevesenet tok hånd om familien onsdag kveld og natt til torsdag, opplyser Flaatha.

– Virus på mottaket

Ifølge en kilde Dagsavisen har snakket med på mottaket, som kjenner familien, har foreldrene gjentatte ganger de to siste ukene oppsøkt helsetjenesten med bekymring for barna og bedt om at de måtte bli undersøkt av lege og sendt på sykehus.

– Det har gått et virus på mottaket med forkjølelse hoste og feber, forteller syriske Mohammad til Dagsavisen.

– De fikk beskjed om at dette går over av seg selv, at det ikke var nødvendig med antibiotika, at det holder med hostesaft og paracetamol, sier han.

Mottaksleder Ole Cato Lie på Haslemoen, sier det er helt ukjent for ham at foreldrene gjentatte ganger skal ha bedt om at barnet måtte bli innlagt på sykehus.

– Foreldrene oppsøkte helsetjenesten med det syke barnet onsdag morgen. Legen var alene på vakt og fikk det syke barnet innlagt på Innlandet Elverum sykehus. Sykehuset ligger bare et par kilometer unna, så det kan ikke ha tatt lang tid, sier Lie til Østlendingen.

Lie opplyser at familien nå bor på pasienthotellet ved Elverum sykehus, og at de blir tatt hånd om av et kriseteam der.

– De slipper å komme tilbake til asylmottaket i morgen, så de vil bli plassert et annet sted inntil videre, sier Lie.

Lie bekrefter overfor Østlendingen at det går influensa på mottaket, og at det har vært lagt vekt på ekstra håndhygiene ved at det er satt opp ekstra håndspritdispensere som beboerne har blitt bedt om å bruke.

Haslemoen asylmottak, som har plass til 800 personer, har siden august huset enslige, mindreårige asylsøkere under 18 år på en egen avdeling.

Artikkeltags